大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
美斯即係梅西
笑撚左
咁無核提子同有核提子係咪又兩樣野黎?
巨峰提子同香印提子邊隻先係提子?
定你又想定義一隻係葡萄另一隻係提子?
無腦就唔好衝出黎柒啦
而家有無人話晴皇唔係提子先?
睇到搲撚哂頭
南洋夠有叫呢種有刺生果
人哋叫黃梨
咁呢度香港
頂多咪叫南洋菠蘿
因為我哋認知呢種係菠蘿
跟人哋嗌"黃梨"
咪同天津鴨梨(黃色) 撈亂?

同理, 鳳梨咪係台灣菠蘿
格硬曲解兩者有分別 品種唔種
見到中文唔同字 就係新品種
咁遲吓西紅杮、蕃茄、大蕃茄
又要分開3樣嘢嚟重新學習?
yes 你岩
但加得cultivar,已經表明佢係一個species入面嘅breeding types,唔係一個新species
我誤會咗你

屌大家老母香港人梗係叫返波蘿!!!!
烏賊Sepiida
魷魚Oegopsida
呢野你柒左
係同種類岩架 係口味唔同
我之前喺另一個post提過
個個爭住負皮我on99
包括你在內嘅人類同黑猩猩嘅基因差異都只有少於2%
咪即係唔同品種姐
咪又係一樣
草蜢同蝗蟲係咪一樣?老老實實,有幾多人食過台灣鳳梨,香港人應該多數食過菠蘿,未食過無得比較!
用species同cultivar去講可能易啲
只要繁殖到下一代 就係同一species
cultivar係人類係同一species下刻意培養某一表徵得出嚟嘅結果
e.g.無核提子/棉花糖提子/手指提子
所以要睇你係屌緊乜嘢
顯然呢個post入面好多人都唔知自己講緊乜
話呢兩個名唔同唔係出自一篇content farm 9up文咩
咁多人信
urrrr......正確黎講其實唔淨係無法雜交, 要加埋雜交生出既後代冇繁衍能力, 好多人唔記得/唔知後面
例子就係騾同獅虎獸
呢個係生物學上既解釋
我意思係比一般人知道口味既唔同,例如改名鳳梨"水扁", 鳳梨"小英"
而家明顯係一邊只係講緊口味唔同,另一邊就以為你講品種唔同
新奇士橙同澳洲橙都係兩樣野黎 前者甜D 就好似樓上講台灣鳳梨D釘冇咁深所以係完全唔同嘅野
晴王 本身就係提子既一種wor

只不過你係指明要邊一種提子咁解

難道 晴王 同 香印 同 巨峰 又要同‘提子’ 分開計?
樓主可否唔好柒
鳳梨似粒的 好似巧克力
大家都誤會左菠蘿/鳳梨係單一指某個種,其實都係統稱黎,只不過個兩個唔同嘅統稱,一樣都係唔準確
都講咗唔同品種,有咩問題?

而家硬係有班人鐘意乜都擺上連登以為有人批鬥就好叻叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞