大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
和牛都係牛,大家以後食飯唔洗分和牛同牛啦
你打完咁多野有冇覺得自己好撚柒
同台灣人講囉
台灣人好尊重鳳梨
你地唔好好似籃絲咁無腦叫錯名
我個人見識少,知道台灣特產有鳳梨酥(pineapple cake),亦有鳳梨酒,但未聽過台灣會賣菠蘿酥菠蘿酒。菠蘿嘅國語發音係唔順口,而鳳梨嘅發音feng4 li2就易上口

關於台灣嘅可以問下會員SimonTW
唔洗 我平時食 菠蘿要用罐頭刀開 鳳梨麻煩啲
而且菠蘿一塊圓形 鳳梨好撚大粒 其實完全唔係同一樣嘢
你真係唔識架喎
美國人=人
印度人=人
香港人=人

咁中國人係唔係人呀?
樓主種族歧視
柒果個係你, 一係冇睇晒, 一係閱讀理解fail
大家見到都係講菠蘿
分咁細做乜
鳳梨有啲都𠝹口要浸鹽水先
咁多品種
正如佢話口罩冇用一樣
鬼佬:香港種係chinese, 支那種又係chinese, 咪同一樣嘢, 點解要整個外來語hongkonger
外你老母支那種
Logic Master
你已經講左和牛都係牛啦
咁鳳梨咪即係菠蘿囉,嘈乜

冇人話唔分台灣菠蘿喎,但睇埋d content farm 死拗係兩種生果就好撚on9
大J係講得啱
以前一直都以為係兩樣野
因為網路上流傳什麼菠蘿塊葉就有刺,鳳梨就好平滑
一個有釘一個冇釘之類

跟住有次認真做下功課一睇
其實只係唔同品種,台灣人想買貴啲所以起咗個鳳梨呢一個名
班戟 可麗餅
奄列 蛋卷

以上的確唔同,PANCAKE大類其中之一係CREPE,CREPE薄薄一層個D,PANCAKE仲有D係M記熱香餅個隻,你都可以話係兩地叫法唔同,只係台灣特別為CREPE音譯一個名,香港無。而台灣會叫PANCAKE做鬆餅,但又因此同其他相似物混淆,例如MUFFIN,WAFFLE

奄列 蛋卷
情況都差唔多,台灣係有叫奄列同歐姆,大家都係音譯,蛋卷就係奄列既整色整水。
其實台灣人都會講菠蘿...之前有個節目訪問啲果農佢哋都會講菠蘿同鳳梨。水果成日有新品種,改個靚名先可以買貴啲。
正如黃肉既金奇異果都係改良品種,佢想區分出嚟就改第二個名,一切都係為賣貴d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞