大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
有咩分別
咪又係菠蘿一個
咁我問你, 王林同富士蘋果邊個先係蘋果?兩個有好明顯分別喎,
再舉例, 黑人同你(假設你唔係黑人), 邊個先係人類 Homo Sapiens?
如果菠蘿係港澳地區用黎形容成個"屬" Ananas 既分類既話(我都相信係),
咁菠蘿就等於鳳梨, 只係唔同地區有唔同叫法,
如果你所謂既菠蘿係指某一品種,甚至亞種既話, 我諗你呢世人叫錯過好多野做菠蘿, 更甚者可能叫錯其他人種做"人", 就係咁荒謬,
所以我覺得, 你叫菠蘿又好鳳梨又好, 呢D係你既事, 唔影響溝通, 大家明白冇所謂, 但係唔好指住人話叫菠蘿係錯.

本來都唔諗住出聲, 都唔明有乜好拗, 但係見到愈黎愈多人話叫菠蘿係錯就忍唔到, 或者你可以搵到證據證明鳳梨唔係Ananas入面就可以塞住我把口
兒登仔
連登仔: 香蕉同大蕉同牛奶蕉同皇帝蕉
我一定分開叫,有人叫佢做蕉/香蕉我一定屌佢老母死柒頭
你同on9都一樣
唔知佢真心定假膠
佢問:水魚同龜有咩分別?青蛙同田雞咩分別?
我由今日起唔再食蘋果,我只會食林檎。

錯撚哂好心公眾人物就咪出黎柒啦
支那人食黃皮白肉potato叫土豆
香港人食黃皮黃肉potato叫薯仔
台灣人食白皮白肉potato叫馬鈴薯
呢三樣野顏色唔同,一定係唔同野黎
真心膠
連登仔又係到強制定義
台灣: 我們叫鳳梨酥不叫菠蘿酥
動物界 Animalia 脊索動物門 Chordata 哺乳綱 Mammalia 食肉目 Carnivora 貓科 Felidae 貓屬 Felis 貓 F. catus

動物界 Animalia 脊索動物門 Chordata 哺乳綱 Mammalia 食肉目 Carnivora 貓科 Felidae 豹屬 Panthera 虎 P. tigris

照cop wiki, 講完, 冇補充
咁黑人都係華人啦屌
鳳梨= Phoenix Pear
即係女人一定係呀媽
你講得好啱
咪就係話緊一樣囉 聽蕭生聽到你咁撚醒 學下蕭生咁,問鳩人一個問題而人哋係答唔到架嘛
界門綱目科屬種
貓 虎個啲叫同科唔同屬
鳳梨同菠蘿係同屬唔同種
差好遠喎師兄
咁哈林同庾澄慶有咩分別?
呢樣野我撐佢鵰哥喎
佢係咪暗示台灣都係支那的?
你google 下 係一樣 我請你食飯

相信呢個字本身比較少人用
所以係搜尋器上係搵到合符鳳梨既新聞比較少

pineapple Taiwan

但相信你呢個字存在
只係英語國家都係叫pineapple
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞