大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
樓主 屌錯人,睇咗資料先屌柒人都未遲
台灣人講嘅菠蘿係指奎恩種菠蘿本島仔鳳梨

「因為台灣人認為菠蘿葉的尾很像鳳尾,於是將其稱為鳳梨,不少人以為是兩種水果,但兩者屬同一植物科,就如不同水果都有分不同地區、產地一樣。」其實亞洲地區的菠蘿大部份都是奎恩種,當年台灣有一種叫作本島仔鳳梨的奎恩種菠蘿,直到日治時代,日本人想要製作罐頭菠蘿,但菠蘿本身釘眼深,去除麻煩而肉又較少,因此日本人找來肉較多,而且處理較方便的開英種鳳梨引入台灣,並禁止台灣人繼續種本島仔鳳梨。當時有農民不滿,因此帶着本島仔鳳梨去沖繩石垣島種植,慢慢的演變成現在沖繩有名的釋迦鳳梨,而當年引入的開英種鳳梨,就慢慢變成現在常見的台灣鳳梨之一。長久發展以來,菠蘿和鳳梨也有少許分別,菠蘿容易令人覺得刺口,加上菠蘿含有有機酶和蛋白酸,有不少人對這兩種成份敏感,因此需要泡鹽水,去除大部份過敏成份。相反,鳳梨則沒有

https://tw.appledaily.com/international/20210308/S2O5Q6QQ7JA6DH5WWHL3YMG6DI/
改名叫港父啦,一樣咁柒
崇台狗零舍on79
係,佢用龜=水魚黎比喻菠蘿=鳳梨跟本唔正確
佢仲要死撐,好撚on9
多謝
台灣人都講左有分別
https://www.coa.gov.tw/ws.php?id=2503793&print=Y
行政院農業委員會都叫菲律賓菠蘿做鳳梨
鯨魚都係魚
唔係 你調轉左
菠蘿係鳳莉科
好L好笑呀屌
分別很大;
菠蘿係工聯會的會徽.
鳳梨係台灣的雞扒妹..
冇錯,鳯梨就係泛指菠蘿

台灣無論民間或官方都係寫菲律賓鳯梨
馬來西亞無論台灣或菲律賓嘅菠蘿都叫黃梨
英文一樣叫pineapple
日文都一樣

應該全世界只係得香港嘈緊台灣種出嚟好食啲嘅品種是否用專有名詞。

即係日本嘅巨峰提子,唔可以叫佢做提子,或者日本提子,一定要叫巨峰。
抓存在感係kol日常
so on9 post
可能連台灣都未去過
比負 但笑左
有咩好拗,wiki講得唔清楚咩?
定全部文盲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞