大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
其實兩種係有D分別
有D似,巨峰提同埋香印提
佢地都可以叫提子,但兩種唔同既品種,唔同味
柒頭 上水未啊
嘈咩丫,兩種溝埋黎叫菠蘿鳳梨丫笨
菲律賓菠蘿賣平一半架,唔改個名點賣貴一倍

日本士多啤梨都要加日本邊個地方啦,咁樣好煩,直接叫日莓,搵啲報紙寫下,堅持三五七年後,就可以張日本士多啤梨同其他分隔開,普通人感觀上日苺就係靚嘢,貴嘢,就算澳洲士多啤梨再大再甜都係唔同品種,只值士多啤梨價
點解唔會?講食晴王威啲?
食提子咪食提子,食晴王人地都唔知係做乜9
有啲唔同,晴王同香印大家有清楚分類
菠羅同鳳梨無呢個明顯分野/定義,一切都係約定俗成
同台灣國語vs支那話一樣,總係會有on9仔硬係捉住果啲啲嘢就話兩樣嘢完全唔同,總之台灣講嘅就一定啱,香港講嘅就一定有問題,都唔知d人係咪崇台崇到傻撚咗。
呢個情況
就好似哈林同庚澄慶
你無論點叫
最終咪又係指緊同一樣嘢
美洲豹咪係其中一種豹
不過以前唔知點解又叫過做美洲虎
兩個品種嚟Jaguar同Leopard,
之前Google埋資料俾個連登仔睇,
佢仲要屌柒我
其實身體結構係咪差唔多
睇得出好多香港人仲係停留喺幾千年前「白馬非馬」嘅邏輯

不過冇計,中小學又冇教到邏輯,剩係教咗通識,攪到啲人剩係識包裝自己,識得出口成文,但實質內籠啲邏輯同內容仆直
黃色綠色都拎出黎講
熟左咪黃囉 唔熟咪綠
咁都可以拎黎分辨?
因為鳳梨熟咗都係帶綠
菠蘿即係鳳梨 鳳梨即係菠蘿
咁簡單都要駁嘴就唔該你跳樓死左佢啦
我交咁多稅養埋你班白痴低能兒好辛苦嫁
台灣鳳梨唔係一個獨立嘅菠蘿品種,
台灣生產嘅菠蘿,佢既甜度同埋軟心,同其他地區生產嘅菠蘿唔同。
而台灣人將菠蘿叫成鳳梨,所以當提起鳳梨嘅時候,我哋第一時間就會諗起台灣鳳梨,而唔係菲律賓honeyglow菠蘿。
而提到台灣鳳梨嘅時候,我哋係會期望佢係甜度高同埋軟心仲有唔使起釘批皮即食。而如果用一個菲律賓honeyglow菠蘿去取代嘅話,會即刻食得出唔同嘅分別。
咁樣講會唔會令你易啲明白?
從來冇講過鳳梨係獨立於菠蘿嘅水果呀
好亂啊

其實我都可以出幅圖大家蘋果同林擒嘅分別,將日本蘋果同本地常見蘋果嘅特徵同好處並例做區別

蘋果林擒大不同
三大好處逐個看清

唔明點解啲人要為左呢啲咁琑碎既事咁care拗撚到臉紅耳赤
好鍾意cheetah塊面既紋
台灣係唔係唔pineapple就叫菠蘿
菠蘿(學名:Ananas comosus,馬來西亞稱黃梨,新加坡稱黃梨,中國大陸、澳門稱菠蘿,台灣稱鳳梨)是原產於南美洲的熱帶水果,為禾本目菠蘿科菠蘿屬植物,因多汁酸甜受到喜愛,有解暑之效,是菠蘿科中最具經濟價值的種類。南美洲種植菠蘿已有許多世紀,在17世紀傳入歐洲,於1820年代開始在溫室與熱帶地區開始商業種植。在20世紀,夏威夷是重要的菠蘿產地(尤以美國而言),但到了2016年, 哥斯達黎加、巴西、菲律賓合計佔了世界菠蘿產量將近三分之一。[1]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞