大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
Maine lobster 同 rock lobster
一個有鉗,一個無鉗
無鉗先係龍蝦,有鉗係海螯蝦
波士頓龍蝦反而同小龍蝦比較近似,大家都係螯蝦類,而唔係龍蝦類
台灣淺釘果種叫cayenne pineapple
我唔識譯返做廣東話,幫我譯得唔得?
咪又係蝦
鯨魚唔係魚?

利申:盲撐既智障
反大J推
樓主諗住串鳩人, 點知自己先係on9仔
yes
台灣叫蜘蛛人, 香港叫蜘蛛俠,大家係講緊同一樣野。但如果一個係講第一代蜘蛛人,一個係講MCU 蜘蛛俠,先係講緊唔同野。但柒頭樓主就死要話蜘蛛俠同蜘蛛人係唔同野
上次有個fd整左鳳梨腸仔 即刻反左面
有鉗係波士頓龍蝦,
Cheap嘢嚟,自助餐、西餐通常用有鉗
澳洲龍蝦先係貴嘢,之前大陸唔俾入口
所以有批平價貨流入香港,百幾蚊有隻
連登仔呢個時候咪做左叻哥囉
搭單問, 千烏係咪即係雷切
其實台灣鳳梨黎到香港正式黎講係應該叫返菠蘿, 只不過通常都係漢字d 野又好少突登再改叫法,特別係大家都明係講乜。好似蚵仔煎,黎到香港都唔會特登叫返做台式蠔餅,因為大家一聽蚵仔煎就知道係台式菜。但有d on9 仔(好似樓主咁),就好似自閉症咁諗野唔柒識轉彎
白馬非馬
鳳梨非菠蘿
文素基治同文迪蘇傑邊個勁d
金鐘m記包場啦
好簡單姐 你係香港買到既所有鳳梨都係菠蘿
台灣人見到呢兩隻都會叫鳳梨,香港人見到呢兩隻都會叫菠蘿,其實只係地方唔同,叫法唔同。
美國和牛 澳洲和牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞