大J又亂教人菠蘿即係鳳梨

419 回覆
71 Like 1206 Dislike
同一種嘅生果,係唔同水土出黎有少少唔同
科學上可以算係唔同品種,但統稱通常都係視為同一樣野
正如有啲日本產香蕉可以連皮食,明顯同菲律賓香蕉唔同,咁日本香蕉係唔係香蕉
唔係一樣嘅咩
我重以為一樣添
福建都係叫鳯梨
你知唔知要批皮再起釘再浸鹽水先食得嗰啲
台灣人都係叫做鳳梨
基本上個分別只係等於不同人種既分別,事實上台灣都幾種唔一樣,而且可以混種到,係生物學上完全係同一種野,差異少到爆
笨柒以為自己好醒?
黑人 黃人 白人 都係地球人
番薯有紫心有黃心,邊種先係真番薯
成班炒車仔信content farm
舉個例
姐係蘋果同林檎 大家都知係同一樣野
但日本既蘋果可以種到有糖心
然後就有個傻仔衝出黎話:
蘋果同林檎係唔同 林檎係有糖心

科學上係用可唔可以繁殖下一代黎區分係咪同一種
而唔係靠外徵,有好多單一物種個體有唔同嘅族群特徵,但同種

黃種人同黑人外表好多分別,亦有各自明顯「種族」特徵
但生物分類都係同一個種:智慧人種

要話波蘿鳳梨唔係同一個種
首先要prove佢哋唔可以共同生育下代
菠蘿美文 pineapple
鳳梨英文pineapple

撚英文係 dick
鳩英文都係dick
柒英文都係dick

形態有啲唔同姐咪又係同一個type 考bio 咩家下
如果單係以有冇一種enzyme去定奪既話, 咁你同我同呢度所有人都係唔同種, 要分既話, 閒閒地可以分一千幾百萬種出黎, 以前讀genetic disorder隻隻病都係咁產生
非洲人同猩猩馬嬲有咩分別
蘋果..林擒..
香港叫所有同類都係菠蘿
台灣叫所有同類都係鳳梨
是鳩但啦,人地台灣都唔會糾正你菠蘿包係鳳梨包
唔係講左唔同品種咩
樓主係唔係香港人黎 唔明可以問下真香港人
就算係好多留言區都見到D連廣東話都聽錯既人
唔係話佢地唔識廣東話
係好明顯唔係香港本地既廣東話而聽錯
個條傻仔未食手撕菠蘿同honeyglow
咪以為所有“菠蘿”係一樣食法
所以台灣人唔好揀"鳳梨"呢個用左咁耐又有意思既詞來代表佢隻栽培品種成件事就清楚好多
唔關鬼唔鬼佬事
例如生物學上所有狗都係同一個種,genetically same species
狗夠關鬼佬事啦掛?
但都唔會因為狗有唔同「品種」唔同樣將佢哋再分成唔同種
烏賊 花枝 墨魚 魷魚 透抽 小卷以上通稱魷魚
晴皇還晴皇 提子還提子

係建基於市場觀念

如果你買晴皇 條友比提子你

跟住同你講大家都係提子

你得唔得先
都一樣,者係和牛都係牛,除非改到基因完全唔同晒,無法雜交先分到出黎
我係講緊無論鳳梨定菠蘿,都係統稱黎
正如細蕉、皇帝蕉、日本蕉、菲律賓蕉,你都係叫香蕉
依家個分別只不過係兩地叫法唔同,但統稱嘅都係同一種野
因為植物學的確會再加cultivar係學名後面
動物我唔知啦
哈林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞