今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
全專科grad
人哋充實吓人生啫,唔返工邊度消磨到咁多時間,不如打份無乜壓力嘅力,做吓嘢識吓同事吹吓水,得閒拎返1-2星期假去吓旅行嘆世界好過啦

Wow,原來係大陸做文員仔都係人中龍鳳
好撚扭曲,尤其係物流業,啲老闆真係痴撚線
試過做文員工
又要英文好,又要無償OT,乜都要做,斟茶遞水都要
都係得1萬蚊
就知香港做文職幾咁慘
好似有班人為左排公屋 加人工都唔要
經驗都冇用咁仲可以點....
大陸有醫保架乜野都係幾廿蚊咁睇,而且好快咁有得睇,只係大病手術冇錢就等死,不過呢樣香港都係一樣
係咪我見識少,真心無乜見過咁低人工既文員仔工

就算做港資都無話刻薄到咁,相反高薪(講緊逗幾皮野個月)廢柴見唔少,日日返黎吹水幾粒鐘,玩政治/開幾個鐘吹水會/勾心鬥角多過做野,準時/少少OT就走人
上多d勞工處睇
我個fd都返緊文員工,13k,長短週
都係u grad,好多文員都係咁上下價
有SWA ASWO之分
一個起薪二萬幾 另一個三萬幾
就好似登記護士同註冊護士咁
其實睇工種文員仔/茶水/Admin之類真心無乜train唔train,文員仔打字再快都係一粒齒輪本身肯長時間做文員仔已經被好多上司老闆定左位係不求上進只求安穩,又何必曬資源train你
咁人地生活到開心無壓力準時收工咪ok,人人想要既野都唔同
我覺得唔需要叫人反省咁誇張
始終一家唔知一家事
有腦嘅人會識分咩係正確咩係戇撚鳩
但有好多智障會話呢啲係每個人嘅個別問題
佢20fg?
好多人唔明, 尤其係港女, 所以搵女難度高咗好多, 不過呢個收入要拍拖真係唔夠洗
你太天真啦,大把文員仔得九千幾至一萬一都要捽,好忙架,有時要ot
你唔畀人就係中意返依啲工?你要明白依個世界上就係有啲人渾渾噩噩咁就過咗一世
幾時report duty ar
所以大學生都搶ACO位
唔升都30K
真係唔低。 係車店做 求其6K有啦。佢呢個價係拉埋D工廠 阿姨阿叔個價。先咁低。
識人27歲 it都30K
笑能死,一有人講打牛工,就會有人衝出嚟講佢地分分鍾幾千萬身家打風流工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞