今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
小弟我就係其中一個
當年我返i記文員仔, 人工$13000
日日準時5:00收工,打份風流工,返工都係r水吹同同事食lunch, 開開心心又一日。

閒時做生意收租收息炒股

有日比老細發現咗我渣車返工,重要泊咗佢隔離,一落車佢黑我面

講真,當年返工發現公司有好多呢類打風流工嘅人
乜撚野係文員?
其實係做咩架😅
其實個社會無你想像中咁撚多大學生
一年頭果20%入

年紀大果D就咪撚講啦,入大學佔全年既Pool有無5%都未知
根本學歷通脹 但人工無撚加過
個個想隊入政府 爭aco
你呢啲諗法先碌柒
個撚個搵萬頭有幾層樓咩,社會underpay班窮人,仲好理所當然咁幫上層講說話咁

得萬頭先翻工唔洗做嘢既咩ching
Ching太天真 你所講嘅鬼佬只係國際機構大公司
唔係香港濕9中小企
魚唔過塘唔肥
香港入息中位數1997 之後冇升過咁濟
你冇同事三十幾四十歲咩
佢地做咁多年人都鳩鳩下 又同你同職位
咁經驗有咩用
大部分工都係要跳槽
所以話連登真係上流人集中地黎
個個fg最少20k
做幾年野就升職升到4,50k
呢d咪佢地鍾意做嘅嘢囉
因為呢類人就係要簡簡單單,唔想諗唔想煩,先會咁hea,比著佢哋做老闆,應該壓力大到精神病
一般公司每年加得果3-5%
底薪低既話加10年人工先得果幾K,加埋岩岩好14K

點知10年一個經濟周期,隨時又俾人減人工or炒埋
炒完又要喺經濟差既時候搵工,結果搵到個底薪都勁低
惡性循環,成世人人工都爆唔到上去

所以人工低既話每做3年一定要走, 一走要叫高4-5K
人工要上到$20K以上,果5%既加幅先叫做有少少意思
靠每年果3-5%加人工,屎都冇得食
2016年咩事俾你加左個double
私人公司唔同政府加point,從來都係唔熟唔食,越做越縮。
藍廢既特質
啱,13年前入行第一份工8500,樓上一大班三十中四十捱緊20-30k。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞