今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
其實都係無意中知道身邊同事收緊咩價
有幾個做左8-10年, 人工都係12-13K, 冇升過職, 都仲係CLERK
升左senior clerk 都唔係好好多, 轉個老屎忽名加幾百
最誇張係有個做左15年既SR CLERK (50歲到), 人工仲未去到15K
講真今時今日一個非專科大學生出黎都搵緊14-15K啦
你50歲人, 過去30年做左D咩黎? 事業好似停滯左, 連一個冇工作經濟既FG都比唔上?
香港整體人工根本冇進步過
十年前請個文員都8,9千啦, 十年後又係..
其實最想講都係同TEAM 同事, 好似做左5-6年, 文員 人工11K
其他人同我講佢入黎果時收緊最低工資 28蚊到
每年加200-300, 計返5,6年係呢個價

但我想講, 同年入職既文員是旦一個都12-13K
做左6年反而仲低過新入職, 唉
唔係點解咁多人連CA都搶住做

做10年穩24k
50歲有幾層樓收緊租,咁博做咩?
一係住緊公屋,唔過入息又輕輕鬆鬆
可能人地一早買左Bitcoin
每日返去齋坐睇咸片又話你聽咩
呢啲位你預每日真係做嘢一個鐘左右
港共就係運用呢啲方法製造港豬
我係其中一個
生活如常咁啦
有冇錢同港唔港豬有咩關係
學下樓上果d買幾層樓收租先啦
同意 我大佬1997 出嚟做係$7500跟住去到尾 13000-15000左右 大約2008
真, 而家入職都好似12K?
見啲同事成30歲人仲做文員逗緊15K人工
果啲都係大專生黎
每年所謂就得一個月
之後加你200-300就算

然後新入職果班是旦一個都高過你

以上係「大部分」港資公司寫照, 冇吹水
30歲做文員, 12K 一街都係
仲有唔好以為人工低老細請唔到人, 就算唔係呢個時勢
都大把人做, 而且愈黎愈多大學生肯做
一定請到人, 只係果個人未必長做
其實好多港資公司都只係請個齒輪返黎, 唔岩用就換, 但絕對唔會TRAIN你做「核心機件」
迎新日會同你講邊個邊個經理都係由CLERK做起
但實情係呢D位萬中無一, 同時9成DEPT HEAD都係空降
無他既, 要TRAIN一個經理/ AM要好長時間, TRAIN 你就走佢真係蝕到仆街
空降個經理, 就算佢唔做, 老細都只係蝕左錢
華人睇野好窄, 出手好緊, 樣樣計到盡, 唔似鬼佬真係想同你一齊成長
唔好以為自己會果個由文員做起既經理
呢啲例子萬中無一
除左要努力, 仲要本身醒目有做HEAD既料, 再加上又真係咁好彩比老細睇中肯TRAIN你, 如果唔係, 做文員做成世既人比比皆是
拎大學生比做乜
呢嘅post大學生唔會做
就係因為low skill先咁低
有時好佩服鬼佬既胸襟同埋眼光
佢地真係好有氣度, 識欣賞人, 最起碼唔會樣樣計到盡

就算TRAIN 完, 你唔做, 佢地都唔會黑口黑面好似蝕哂比你咁
講真, 出黎返工邊有話蝕唔蝕
我係到付出時間同你打工唔通又叫你賠返時間比我咩
唔否認真係有呢D人, 身邊啲文員師奶真係一早供斷樓每日6點準時走
但同時都有好多人朝9晚8返工, 冇OT錢, 收緊萬頭人工
唔係囉, 眼見個個每日做10粒
而家CA頂好似係pt10,24k
人地有幾球野收息倉又話比你知咩
現實係愈高人工愈做到你仆街
可能佢完全無讀證書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞