今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
邊有可能咪吹水啦
做10年15k 又想壓人價?
老老實實,最普通文員13k已經勁多人狗衝
基本上要存錢有本金去炒賣
其實同做生意一樣, 而且賺到既錢係唔可以拎返出黎,要繼續錢滾錢
你一味打工, 幾時先打到層樓返黎?
最後都係睇資產而唔係睇月薪
任你一個人50K+人工,但投資不行, 都只係一個高級打工仔, 所以好多人買樓,因為必升,只需要放時間落去就得.

所以最好既解決方法係邊返工,邊做生意,有一定現金流之餘,又可以有資產增值.
你諗下有人俾錢你做生意
Why not?
月薪扣埋家用, 自己洗費,淨低未存下錢囉, 又唔駛月月清.
咁有冇料就真係睇自己, 市場咁大, 你有料點都搵到錢,冇料去邊度都搵唔到錢.
講少左, 唔好忘記拎50K+ 係需要咩資歷
而且會唔會做到隻狗咁
冇時間秘撈
非政府有無
連登既世界話比我地聽
香港個個月入4,50K
有樓係基本野好平常
一街都係有錢人

新聞報紙講到d人咁窮咁慘都係報香港少部份既人
所以香港根本唔係生活,係享福
正解, 公司俾得人工越高越使到你盡, 責任又大
做得依D工做得長
一係工作環境好好唔想走
一係唔憂錢 拎份工打發下時間賺零用錢
一係ON9
傻閪最鐘意講極端例子 以為好看透世事
跟住儲咗錢而家做啲小生意仔 嚟緊都會用BNO走人
我份文員工
坐係度篤電話佔既時間有七成
唔多捨得走
11.5-12k都多人狗衝啦,何況13K
仲有有乜唔對路, 第一個炒你先
而且又要交際,確保自己俾人炒撚左都可以係果行第二間公司搵到工
分分鐘洗費仲大撚左
點存錢

好多野都有風險既
都係睇命運彩數
反正唔係你想有,你就擁有到
本職兒子
兼職文員
的確唔成正比
香港上代人就係咁爽
求其都買到樓。冇都有間公屋
10-20年後照樣有10k文員牛工存在
我深信好多都係連登仔fill晒呢啲位

到時唔好再講咩屋企本身有錢所以打風流工,事實上近代有家境既後生仔廢如劉襌阿斗都會被父母送出外國讀書,翻黎都搵到份唔錯既工
有料走咗啦

一係廢工
一係懶人

以前識人開幾間公司做trade
咩都做,手辦眼見功夫
人工得8千一萬一個人返五日半
完全唔介意啲人嚟或者走

有啲公司根本唔需要人材
11k 都勁多人狗衝,啲人勤力咁做,會ot
同問
我依家份工係九成時間禁電話不過最忙果時係要ot, 忙到廁所都無時間去
呢個post d 留言以為去左香討
好多回覆都話佢地上哂岸唔通話你知咩
十足十d 大陸短片。窮小子被全個快餐店人員看不起。秘書來到揭露了身份竟然是上市集團董事長

實際上大把港資office 一大班中年人
住公屋 搵得果一萬幾千。樣樣野都要慳
仲衰貪比人呃左一大筆錢
緊係啦.
呢D行業辦公室政治又少D
返工對街外人多過自己同事
放工就真係放工
佢地又唔洗顧著公司賺/蝕錢炒佢/加佢人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞