今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
你月入6皮都咁hea
屌,我表哥同家姐同你差唔多 佢哋畢業嗰幾年撞正08金融風暴後,出嚟搵啲工人工勁笨柒,5000蚊一個月 啲大人又鳩up話做住先唔好揀三揀四,唔好咁jumpy,嗰一刻發現聽啲老屎忽講嘢好易玩完
其實重點唔係搵幾多,係可以洗幾多,有人搵2皮又要供樓又要養家,有人搵一皮一蚊都唔洗比屋企,全部都當零用,生活好過好多中產
啲人睇連登睇得多,以為揾錢好撚易
我公司都係, 又係個堆50歲左右嘅人, 根本唔使做, 淨係收租都夠食, 嗰個年代唔買樓正戇鳩
其實文員即係做啲咩
姐妹公司個經理都係得17k~下面個文員就12~13k~兩個都係公司做左10幾20年~
相反我戈度個經理係佢兩倍有多,文員新入職都13k~
所以唔轉工真係食得屎,年年加得戈幾舊
真心,clerk既exp值錢咩?
打個比喻同收銀差唔多,收左40年銀唔會叻好多?
報下價,買下文具,公司日用品果d
可能人地搵五六皮都十幾層樓收租
邊個笑鳩邊個都未撚知

邊有咁多如果成個post根本戇尻
好多人講野前已經假定左高人工果批人除左番工放工係乜柒都唔識
其實觀塘九龍灣真係好多呢一類型嘅文員
搵錢有幾困難
宣誓未
一定係港資蚊型公司
成日聽到個講法係文員同以前工廠車衣間女工本質一樣,只係工作場所轉咗去office。咁低人工就梗啦,技術同價值都低嘛
唔會啦
佢果種年紀老細一定使到盡
上得連登 x你老母咩屌
想知做marketing 大概幾錢人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞