今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
儲經驗等上位
12k
唔知睇邊個post
連登仔有講過話月入中位數都係唔準

17k係報稅數字

50歲半退休做pt過日晨嘅,計埋入去
炒散/Freelance/DC9/Van...呢類報唔足稅嘅,又計埋入去
人工低你應屌鳩柒個閪老細,再同佢個黑絲OT秘書打個車輪,型棍搵過一份值得你做工作,唔好向資本主義低頭
好現實講 真係咁好搵就唔會咁多人去做政府工喇
隔離都有個post,27歲港女拎13k ,都講this is me 啦,總有人滿足嘅,可能覺得成世人唔加人工就唔使炒,不過買花戴都嫌少啦
呢個真,見身邊d同事放假都係on99咁,機都懶得打嗰隻
呢個post真係睇到啲人打飛機打到成地精
成個post淨係樓樓樓樓樓
明明樓主就講緊啲人不求上進
大佬呀 班老屎忽就算有樓收租有幾多係時勢造英雄
後生嗰班博命做咩供樓反而要畀人恥笑
唔怪得話呢個社會笑貧不笑娼
再講啦
個個講到班高人工嘅就一定翻工要ot 放工變弱智 唔識搵額外收入咁
想抬高文員都唔駛格硬踩低啲高收入人士嘅
因為呢個世界根本就有人工又高 放工準時 翻工又可以買下咖啡睇下股票嘅工 仲可能搵到工作成就感
不過啲連登仔就係繼續當唔知算啦 廢事一地玻璃碎
而家分得好開,冇咩紅褲仔出身。想做核心機件就報真MT/GT,唔夠料入就唔好話人地唔賞識你。
幾廿蚊既質素真係不敢想像
公司請濕尻文員,開12k,返5.5days,
真係好多大學生黎in
你點轉it?
經驗係叻人身上先有用
因為仲有個幾萬月薪既老公一齊供
呢d只啱上左岸打發時間or師奶去做 男人做浪費自己青春
年資唔等於經驗
做十年野都係用緊第一年入行學嘅野重覆做
叫十年年資一年經驗
我HD fg 都16k
個文員同事做耐過我好似12k
不如你顧掂自己先啦 睇唔起人地
你又好撚好咩
若果唔理人眼光 我都想廿幾歲做保安
隔離同事大我十幾年 高我一級 諗住八下我如果升左之後大概人工 點知仲低過我依家
住劏房鐵皮屋冇樓個d
肯定唔係連登仔/連登仔嘅同事
樓豬啱啱出嚟做嘢?

人地幾層樓收緊租 炒股發咗達 網上做生意 又話你知?

人地當你分工係pt 攝時間咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞