今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
有幾奇, 我公司有個5張幾要輪班返夜, 揸住2個單位放租, 自己買瓏門住, 返早副業炒股, 返夜就睇財經網站
我都返工炒股搞ig shop,準時放工做gym教吓pt,又多時間溝女,生活冇壓力
巴打依家幾歲
華人阿Q精神,魯迅講出嚟到現在已經過百年。 班人一樣繼續阿Q。
就黎冇曬 low skill 工囉。到時班hea 友唔知會做咩呢。
4.50K唔敢講
但20到30多啲真係好多
做啦柒頭
都唔係嘅
好似啲accounting clerk嗰啲幫手做基本book keep或者做petty cash嘅
唔搵呢啲low skill阿姐做唔通搵大學生做咩
因為佢哋屋企多數都有層樓 冇經濟壓力 其他人(包括我)唔係
我係
屋企有3個物業
返緊工以外既 唔駛講野
難得有個貼地post
原來文職咁多人頂爛市,逗幾多人工做幾多野,要成日留意住市價先得
Hea友做保安,保安長做長有有人住嘅地方就要保安
潮文?
呢啲先係現實
好多人一直故意講到個香港打工公價好低而唔會講同周邊或亞洲地方嘅對比

第一
幫佢自己人慳人工,慳倒佢地亦會多左收入

第二其
實呢十幾年都做得好明顯下就係比周邊地方或其他地方嘅人睇呢度同佢哋差唔多價,因為好多地方係習慣以收入來定佢地嘅尊嚴,如果佢地啲網軍人工低你地咁多比你地知道點串你地同壓你地,同時佢地對啲網軍都係平價勞工或垃圾待遇,呢個位係永遠唔可以比香港呢個方向嘅人入倒位。

第三
通常啲人惡關只想食倒盡
絕對唔想比人賺小左一分一毫
好多人一直故意講到個香港打工公價好低而唔會講同周邊或亞洲地方嘅對比

第一
幫佢自己人慳人工,慳倒佢地亦會多左收入

第二其
實呢十幾年都做得好明顯下就係比周邊地方或其他地方嘅人睇呢度同佢哋差唔多價,因為好多地方係習慣以收入來定佢地嘅尊嚴,如果佢地啲網軍人工低你地咁多比你地知道點串你地同壓你地,同時佢地對啲網軍都係平價勞工或垃圾待遇,呢個位係永遠唔可以比香港呢個方向嘅人入倒位。

第三
通常啲人惡關只想食到盡
絕對唔想比人賺小左一分一毫
真係咁多人係咁

我身邊都有兩個呢啲高人
人真係唔可以睇表面
屋企有層供斷既樓
已經好過月入幾萬 又供樓供車果班偽中產
負債多過資產
咪又係一樣太把野做 你估老闆唔識諗
十個未得1,2個係咁
講咁多原來做CA 12k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞