今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
社工 幼教 asso 你覺得好用有工?
十個有八個無工
睇完依個po就知香港人眼入面淨係得份工 如果人哋本身家底唔錯點解要搵咁多 搵得多又要酸搵得少又要睇唔起人 香港人真係賤過狗
其實15k 加住公屋/有樓自住
日子過得唔差
香港人好得意,你同佢講有錢人條女好靚,佢就會幻想條女係貪佢啲錢,遲早比綠帽佢帶,你話啲文員做十幾年都係15k,佢會幻想佢地有幾層樓收租。
戴*
一係以前經濟起飛食正條水已經有樓揸手唔憂做 一係另一半搵得多
早十年八年前有個同事月入8k但住馬灣 佢老婆係護士
真係笑左
唔係點解CA/ACO都咁多大學生IN
仲要坐車番去都要錢
當你日日帶飯咪又要用錢
都未計受氣

不過好多中老年過左幾十年呢d生活
問佢地放假做乜佢地係話無野做悶過番工
公屋一上左就輕鬆好多
之後就算double租都係5-6000
係咩 我早排約班朋友出黎食飯
讀呢3科都有工返 連續幾年都加人工
我唔係呢幾行啦 唔清楚啦
但佢地話搵工唔難 但長久做得開心就另一回事
有冇女?
本身係連登聽我都唔信
直到早排過年
一位低調叔叔同事派利是係私人銀行利是封
問下先知佢有幾個單位收租同8位數收息股票
佢話返工係扮窮返比個仔睇 成家仲住緊無𨋢唐樓
仲係香港生存都好難
西工10000多多要求
買樓可能做到退休都買唔到
50,60 歲個d 可能有啲錢淨吓,有樓收租
但如果25歲以上都仲係搵得15k 真係唔夠養自己

識得有個PR有房坐 月薪唔過19k 仲要做老闆嘅出氣公仔好慘
呢個真
都市傳說
住公屋通常係富戶 停車場養住benz
做份12k文員仔 有幾層樓收緊租

好心你地唔好咁多幻想啦
廢就廢啦
做左幾年野發覺有唔少人志在有份風流工返下做樣俾屋企睇, 人工講明幾多都冇所謂, 最緊要冇壓力
知唔知咩叫風流工
你估人地撈左咁多年會唔會唔知出面人工開咩價
年輕人總係會有自己看透世事既錯覺
除左護士
其實兩個有degree 都唔易
都係果句
你返緊咩工?
大陸人工低 但年尾bonus好高
大部分二個月人工起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞