今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
想知你地係咪覺得坐緊果班都係垃圾
出黎一定搵唔多
可能你未必岩聽,所以佢俾左人工請你,未必要train你,同埋上面班人只要同你接觸幾次,就已經決定左你既前景,上面係好現實,因為上層好少變動,但中及下層,佢地只係當零件,公司規模大少少都會咁,鬼佬都係人唔好太理想化佢地,佢地只係識修飾唔同香港班人,一野就西上塊面
印度佬另計,印度佬係我見過之中最撚仆街最濕鳩上司,比華人更仆街
可能我表達得唔好
我意思係20年前我估搵份文員有3000/4000$
而家仲有人用8/9000$請緊文員,10k都無,所以呢20年黎可能只升左1倍多啲
個個回覆都話係打風流工
有幾多現實再多既都係窮撚
無記錯依家講緊有數據既
活係貧窮線有百四萬人
樓主幾多歲?只能說你太年輕

好多人身上大把錢,只求一份無壓力,輕輕鬆鬆ge 工,由其50歲,根本就等退休,點解仲要同你去博?
佢地都唔係連登仔/連登仔嘅同事

政府個數係假

所以要讀書進修
結論應該係香港根本冇窮人
有個舊同學係某間寬頻公司度做客戶服務代表,負責售後服務,例如話人地上唔到網就教人要點點點個d……做左三年,一入去萬一,做左三年加左一千人工……扣埋mpf都係萬二唔夠……同親佢出黎食飯就聽到佢呻話份工辛苦,d人係咁走公司都唔請翻d人搞到佢做到仆街,d同事又點仆街,部門阿姐又唔睇佢台戲之類,搞到升職又輪唔到佢之類個個都差不多既野……我都勸左佢好多次唔好繼續做,走去考ca/aco,因為佢個度d人做左二十幾年到就黎退休先升到section阿 head,都係二萬出頭,咁仲有咩好堅持?加上佢都就三十,男人老狗咁既收入好撚擇使架嘛……但係佢又唔肯,可能因為脫離唔到個confort zone掛,佢個度都有好多阿姐阿哥都係咁做左好多年,做到五十零歲都冇乜升過職,我估我個舊同學好大機會步佢地後塵……
結論就係人工低係一時,慣撚左既話……咁就一世……
高過好多degree fg
真心咩 我啲舊同學Degree fg 26k
咁似我寫照...
三年前入職12k,一年加3%,依家13k都未到
份工要周圍落site,去人地公司度提供service,幾唔中意既野都要做
三年入面磨練到我excel,令我順利通過aco st,但過唔到in...
之前做過四年廢青,一in啲hr就問我中間做過乜
身邊人個個都話我冇上進心
我唔係唔想走,係走唔到...人生已完
咁專科冇得講
專科點都冇死
可能人地有樓 對沖返
做左幾十年人
係 所以我先簡專科讀專科師
出現了
打倒走資派!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞