今時今日香港仲有一大堆10K頭既文員工..

579 回覆
1727 Like 66 Dislike
老豆老母果個年代, 10幾20萬就已經買到樓, 人地真係番黎過日晨
係而家d後生先要為左層樓做到隻狗咁
通常都係d呀姐或者係d後生靚女做
本來香港住200尺,但都叫有自由空氣呼吸下
而家同大陸無分別, 慘過食2舊屎
冇前途, 仲搵得少過譚仔阿姐, 真係垃圾毒撚最愛
扣埋5險1金得番3000幾落袋
至於點解要做可能係因為學歷低,你知啦呢個社會都係由老屎忽統治,個個都係學歷行先
中國好多一線城市文書得3~5000月薪
香港大撚把人過千萬身家, 是但1層6-700尺市區樓都過千萬
會呀,工程界有間做水既公司請緊 13k Grad E
其實10幾20萬就已經買到樓既果個年代, 買樓絕對唔易
唔好再用現金價值諗舊時樓價啦
個問題係肯做既人數足唔足以支撐D闆去堅持13K請大學FG
有冇諗住做ACO 師
應該有,如果唔係一早改左啦,HD入去都14k,佢老母Degree 13k
果時我老母就係做工廠妹買左層,10幾萬
人工同樓花個比例肯定無而家咁誇張
樓價
人各有志,唔洗理人地啦,而且你估做得耐野就一定會慢慢升上去?都係睇際遇
我同意上一代搵搵15 16k 已經供斷樓
但事實係上一代搵緊5-6萬果啲。唔止供斷一層樓
你要比就搵同背景既比
你講到搵萬頭就幾層樓渣手。打風流工
高收入就日日做到隻狗咁供樓。冇得好講
好多大學生做文員

個同事之前身體有小小唔舒服都即刻入私家做詳細檢查
無保險全部自己比

發左達唔一定要住大屋財大氣粗嘅
佢連買錶都係買二手精工就算
仲話就算買隻地通拿咪一樣咁睇時間姐
做嘢又貼地無老屎忽架子 真係教我好多野
連登仔其實都幾極端
一時就話個個月入50K
依家又話個個月入1xK

利申身邊大部分普通收入既friend都係20-35K,40K之係阻力位
上一代做保安出名人工低, 未有最低工資, 人工得5-6k
返8個鐘做1個鐘就係我,不過QUIT左
site clerk人工幾多
香港文化係咁
入職人工低 每年加幾百
突破唔到會唔會跌返落去

利申:講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞