有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
Same Here
出係出到,但唔只1字頭嘅stat囉
recent research都係搞緊啲已有 pilot study嘅issue,
大部份係做緊model/ mechanism,呢啲邊係1字頭stat知識handle到嘅嘢?
係,ttest anova好常用,但依家唔係剩係靠普通ttest同基本anova就做到囉
剩係做mediation
慢慢摸索下自己想做咩,最緊要做到想做嘅嘢
香港真係可以比你讀上去嘅學校真係少到呢,而收生人數重少
屌你係咪坐第二行
除褲啦
Bio psy neuro psy都唔錯,真係培養到你邏輯思考
其實develop psy好嘢黎,佢講好多每個人階段會有咩轉變果啲theory,好好玩架
都係既...但就算位多左要求都唔會低左....
自問可能連門檻都未到
係咪揀到自己岩嘅profession就得?
四五條都已經屌打啦
唔係話stat要愈難愈好
不嬲都係要用最啱嘅 test,
只係ug stat course嘅知識係限制咗你想像,
個重點唔係個test點做,而係 research design同點control啲 variable。
mediation model都係用普通correlation嘔出黎,但ug嘅stat course唔會教到你點做囉
直接bsw啦
係咪教得好差?我有frd讀KongU psycho,佢成日都屌啲prof教得差
咁講法樹仁心理學又唔差喎
佢指course code 1字頭啊
我連個門都睇唔到
起碼多左位,令到多啲人受益,真正有心又有能力嘅人可以多個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞