有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
認真 冇thesis好似有點惡搞....
等人解答
我知
所以我儲左啲錢/開始有被動收入嘅時候就會去英國之類嘅地方讀一年master
taught都好
我都想補返篇文同埋洗靚個成績
以我所知thesis/first-authorship publication好似仍然係minimum requirement

以前啲教授嘅講法都係要make sure你有足夠training應付program嘅thesis component同做到scientist-practitioner

呢一兩年CP admission requirement字眼上轉咗 冇再話跟HKPS graduate membership eligibility 但admission talk好似仲有寫

至於capstone count唔count你不如直接email program staff問最穩陣
返工仲可以兼顧到

同班同學咩職業多?
圍個爐都係year 2 psycho
好彩當初揀左社工,宜家翻工日日望住你班psy grad幫我做野又一車車人想入嚟做pw,爽撚到
做咩啫你
笑咗。佢做乜自high
記憶中。CP/EP 要thesis.
冇嘅話..就冇計.(頭盔:贊成問下dept )
因為實際上幫到人嘅機會/時間好少,做assessments 都用哂啲時間
樹仁?
EP 。雖然唔同行,但我估都係人手問題,手得一對,做assessment 都用曬時間。其實少咗intervention exp 唔係咁好。
唔係啊 三大嘅
有神快拜
我諗大部分想做ep 嘅人都想係真係幫到學生,而唔係做文件野
呢行都唔易做。初出茅廬都係要好好磨鍊,先大概知自己做緊咩。病人要求愈來愈高,旁人睇你就有光環。但又總有啲人覺得你吹水姐、呃飯食。講完一大輪都唔夠一粒藥勁。。。CP 都會面對很多挑戰困難。

惟有成日提自己唔好盡心做,收得咁嘅人工就要付出相應努力。多啲進修。固步自封就等收皮。冇嘢係必然,唔好做到麻木。每個人都係唔同、係人、唔係case
psy grad 有幾多做返 psy
有, 加油
外國大學畢業double major其中一科係psy,做緊行為治療,對小朋友bb仔多
想讀ma in psy怕自己讀唔掂,不過點都要儲到錢先
唔好諗學以致用就得 冇用幾年都唔記得大部份
Stat先搵食
香港嘅話MPsy 係比ug無psy major嘅讀
你想向邊方面發展先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞