有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
其實睇你有冇儲到經驗姐
當你喺NGO倣幾年、有d前線經驗又有psy底點會唔請你
真心你見啲實習社工其實做case唔會好過psy底
利申coun psy grad,讀緊msw,做緊Ngo
我有同學係master coun psy grad...人工好低地位好低....完...
難啲,我以前帶過幾個sen counsellor,全部都係打雜,根本無機會俾你練skills
pgde >> 教書 >> master
不過唔一定要咁嘅,乜嘢background都有人入到master ,但係教下書可以知道自己有冇心繼續行呢條路,亦都儲到啲相關經驗
你講嗰啲我都有學
明就明嘅計都計到但係本身數學廢所以計得勁慢考試炒曬咁解
我指你堆男友po..
梳我數廢
我知低低成點
有冇二萬一個月

我見輔導中心收費都唔平每個client拆應該有2字頭?
sp po
係lor 所以我自話psy program教既stat係bb班....
當然有人stat好勁 但係靠自學lor..
重點係浪費左既時間,如果一早決定做sw,先psy再msw絕對係浪費左自己,如果仲要係ngo做幾年先去做sw更加浪費
梳我廢
咁advance stat其實有邊啲
....但小弟對教書冇興趣...
而且而家見學校個ep都係狂做assessment 教書真係有必要咩?
3年因為做輔導員對我來講太沉重工作上鍾意做社工多啲,但係心理學令我成長好多所以我冇後悔過行呢條路
https://youtu.be/zDq1A2sdC9E

呢個channel 講好多jung
學校人工都唔高...我得13k
neuropsy有未見過嘅野
對我嚟講有趣好多
develop psy都唔係話好簡單好廢嘅
純粹我個passion唔喺嗰度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞