有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
同埋心理學係咪女人讀有著數d
d人搵心理學家都係搵女心理學家,感覺上女人溫柔d同埋細心d
其實你睇佢地curriculum就明教乜,好多都係grad後再自己讀唔同therapy嘅cert
Cp既coun skill冇你想象中咁好
有無睇a dangerous method 同埋幻愛
Carl jung
我個朋友係教師,再讀埋心理,然後就做Ed psy嘅野。因為Ed psy做學校,點都會prefer 你有教學經驗嘅

但要搵同Ed有關intern ,就好似唔多覺有
咁我又唔太清楚
轉左field 好耐了
我都係咁諗,我份人諗嘢比較獨特,我專做啲唔太common嘅嘢,好似Edu Psy咁,我會想係特殊教育(I mean係ADHD果類)到發展
依家cp兩間都每年開呀,ep等cu個department上軌道都會
想讀edu psy但唔想教書...
Ep根本唔洗咁多教學經驗...反正都係assessment機器
基本上edu psy喺香港就係做sen
識個ep做assessment做到轉行
搵到錢但悶撚到仆街
真 methodology先最重要
普及同做到真係兩回事好現實啊,年年都好多人讀,但讀到上去,又可以做到嘅真係又有幾多 不過都係一個好好嘅科目,係香港門檻真係太高
我鐘意啊
我尋日聽prof咁講話相比起八大,樹仁嘅心理學係比下去,所以我就咁諗佢仲話八大嘅psycho之所以咁勁都係做research r政府資源,唔知呢樣係咪真啦不過HKU Psycho師資咁差咩,聽人講好似好好咁
其他地方仲高wor清
得澳洲同香港可以master就reg到
仲難呀痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞