有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
而家都搞少咗啦,兩三日一次,以前差唔多一日一次
係呢排個人頹頹地唔想讀書覺得自己好唔掂
我講緊anxiety,loneliness,boredom之類嗰啲
可能我廢啦
quote野quote得唔夠好
多謝大佬
乞食phd冇乜好拜,我都係入黎申
Intro係難既,定好個structure, set好d subheadings去guide住個flow
個structure用返中學教既inverted funnel, 由大圍環境開始寫,eg係ageing既文就寫世界老年化,disorder既文就講prevalence
由世衛果d stats開波最穩陣,我會睇同scope既文學佢哋點切入。
Psycho文通常有theoretical framework, 依個要寫清楚,點解係依個theory, 跟著就睇下你篇文用咩constructs, intro解釋哂theoretically點解要用佢地
跟住到aims n hypo, straightforward 野。
加油!
Phd都要呻?
你成續應該好好 有咁既能力點都唔會乞食啦
DSM真係list晒啲symptoms架咋
最好寫埋etiology個啲就要搵書搵文啦
我有小小困係唔知自己係咪真係能力好呢樣嘢
點解咁講係例如biopsy呢d,讀嗰陣明,成績都幾好
但係隔左一段時間再睇返,嘗試去解釋返比一個未讀過嘅人聽,又唔知可以點解釋
反而睇返巴打講所謂阿媽係女人嘅嘢 我都有呢種感覺
但正正個種theory我又可以好仔細咁解比另外一個人聽(可能正正就係因為阿媽係女人theory掛
Phd出黎好難搵食,教席少 個個都咁高咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞