有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
呢度有無人讀MA in Psychology?
門檻真係太高
https://psychology.berkeley.edu/sites/default/files/student_admissions_2020.pdf

不過香港遲早都係轉量產架啦,步Nursing、SW、AH後塵
無咩辦學機構會同錢作對,你見依家東華咁成功,其他學校仲唔有樣學樣咩
開SF programme
Nursing、therapies都係咁玩,依家開到成行成市
搞accreditation都係時間問題
🙋🏼‍♂️
香港啲專業學會靠賺會費+CPD賺到笑
商業角度睇,無咩可能有錢唔賺

最後因oversupply而受苦既人都唔會係學會啲揸旗人士
五個placement肥兩個自動discontinue
所以如果俾人fail過一個 而又幾明顯係你問題 啲prof就會同你傾下你到底適唔適合繼續讀落去
yr4的話 係米等G
對 教育制度 有興趣! 點樣先令到學生reach full potential
想知係咪好chur?
呢度係香港
專業化係理想,商業化係現實
建造界、會計界、護理界、therapists已經係例子,遲早燒到CP/EP
好似Thei/OU啲professional programme咁,全部政府人打骰,根本唔會冇accreditation(最多咪比住幾年provisional)
Standard係一疊紙嚟,老屎忽肯開綠燈先係真既
其實學dietitian/actuary咁承認英美澳加專業資格就夠
大搞本地資格,遲早變一盤生意
我pt讀 日頭返工夜晚返學, 一個sem如果讀3科就返3夜
要睇readings + 做功課夾在職同學傾project
但其實呢類MA課程唔算好chur, 都係1-2 papers, group project

chur唔chur就睇你咩心態去讀
備課嘅reading可以好多, 但自己會盡量上堂前睇哂 + jot埋notes先上堂, 都還應付到
其實真係唔洗咁大壓力
Chur 讀同鳩讀出嚟都係一樣乞食
一百萬條數應該計埋出糧比teaching staff同placement既supervisor之類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞