有冇人讀psychology

954 回覆
44 Like 11 Dislike
刨書都未必睇得曬
聽啲師兄分享個個都咁講

但我見其實都請好多counselling psychologist,上網一search有好多輔導中心都有請只係唔知人工
難係正常,因爲絕大部份地方真係分清楚counselor,sowk,cp
係香港亂咁黎,sowk,cp做埋counselor啲嘢,搞到永世都缺人
唔明點解認受性唔高,一樣係pre-reg professional degree
最大可能就係唔想咁多人爭飯食,又唔抵得讀MSW一樣做到社工,所以prioritise BSW
係間中心收$900-1000落袋就唔知分幾多

但係中心做得應該唔會冇客掛好似睇診所醫生咁都係隨機冇得揀
真係做EP既話遲早都要補讀pgde
係由epII升職去ep I必要條件黎

其實EP program admission 係乜人都有
每年大約一半教過書
其他果一半有sw counsellor TA RA 連OT 都有
喺香港地做coun psy好輸蝕
冇咁多人識呢樣野
個個都淨係覺得psychologist=clin psy
海鮮價跟cv, experience同有乜therapy嘅cert
我呢啲路人樣黎但係估唔到係到都撞得返同學
係由epII升職去ep I必要條件黎
呢個我都知...
但如果我冇諗過入edb做呢?...
行唔行得通?
讀msw 為個rsw 牌啫
有諗過啊 但我普通話唔掂 過到去我怕實習都過唔一
language唔係最難,最難係culture
外國每個地區都可以好唔同,唔同香港
好似好多寳馬山同薄扶林嘅入左黎圍爐
同埋我真係好抗拒中小學埋學科...
我剩係想做下social skill training/learning strategy/mental health 同assessment 之類既野
岩呀,要理解晒咁多個人所提出嘅theory係要啲時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞