香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
懶啲啫唔去到咁盡,
都會行,唔行屈係屋企個人好頹。
行到水滾咪走人,
同最好揾啲有澗大休嘅路線
山谷位,密林,沙漠地貌果啲避免一下。
梧桐寨上帽定係黃龍坑辛苦d
一定係!

上斜安全過落斜。

去到落青山寺嗰段都係落樓梯,無難度。

長遠買番對行山鞋啦。
唔收都死。

仲要依家好耐都唔落雨,落又唔落得大同耐,好多山澗都無水,想濕下條冰巾/冰袖都無水濕。

行到乾煎蝦轆咁。

行梧桐寨休息果陣有得玩下水,
條瀑布唔會乾呱。

黃龍坑郊遊徑冇水玩,
好彩都仲有水濕毛巾嘅

而家天氣行就梧桐寨好啲。
都好憎落斜 明顯感覺到膝頭哥chok下chok下咁
一直Wear 跑鞋行山, 想正正經經買兩對行山鞋, 有冇師兄有recommend.
想買一對 : for 行郊遊徑為主/ 跑山用, 想要輕身
另一對: for 行沙石路為主, 最好都輕身
budget , 各1500以下.
鞋王Hoka Speedgoat 4
Ching 都係行山友
聽日去試下上腳先
一個月行兩三次咁囉但而家太熱不了
Speedgoat 4個底啲粒粒蝕得比較快, 另外Mafate Speed 3都多人著,
個人推介Asics Gel-Trabuco 9, Brooks嘅Cascadia 15都可以試吓
Mafate Speed 3 擺明越野底

如果真係 HOKA ONE ONE FANS

呢兩對真係跑山/越野組合。

不過 Mafate Speed 3 好多地方都斷斷地了碼了。]

Speedgoat 4 直頭好多地方都賣晒。

唔該哂上面ching
之前係著mafate speed3
行左半年中間蝕哂咁制
佢中間果部分應該唔係vibram先蝕得快
兒家換左topo
行左幾次都係想換返hoka
舒服d
行山Boot覺得幾好嘅牌子有
AKU,Millet,garmont,
lowa,La Sportiva,Scarpa
所記boot反而未着過,
所記跑山鞋好快殘,着過一排,
跑鞋都夠就着返跑鞋行/跑山算。
所記中底偏硬不了
澗鞋兒家邊度有得買
之前睇510轉左去Adidas
其實大蛇灣唔難,但嗰日真係冇風!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞