香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
一個話有用一個又話冇用, 好亂, 我個袋只可裝得1.5L
冇行開 三大上樓梯都上死你冇足夠糧水 唔好諗 尤其宜家
唔知大家習慣係點
我一向6點左右出門行山 一般行到12點就落山
起碼唔會熱死先
清要唔要帶咁多水先,
唔使一次帶咁多就唔使用水袋啦,
要一次帶好多水先夠飲嘅話,
就諗下用邊樣覺得麻煩啲,
揀冇咁煩果樣用。
天氣熱,
剩上大刀刃都夠行到懷疑人生啦
雞公 全暴曬 大刀 樓梯 多到 跟住上梧同寨
諗下都興奮
中短途有補合 唔介意買水買野補合咪水樽
中長途 水袋要用開 先方便
唔知!!

有時中中哋自己都唔知,人哋一望就覺得你似中暑,成塊面都紅晒。

星期六 hea 行港島,一 feel 到個人似過熱都即刻狂抖,抖順先再行。

試過有次逆行麥3明明大大個太陽喺頭頂,但去到畫眉山附近竟然發冷,都知出事但冇位休息,死頂咗去障上大休咗半個鐘九個字先冇事
有時冇得死頂,真係中就要搵樹蔭休息,冇樹都要撐把遮!

我啲 frd 行山一定有冰水壺,可以噴水嗰隻,雪到結晒冰,先帶出去。

通常都係新手跟去行嗰啲出事,因為佢哋唔知道自己身體狀況,行得慢結果要死頂,冇足夠休息散熱。
水袋就方便隨時可以飲,濕下個口。

用跑山袋前面有水樽位,都可以配有奶嘴嗰啲都係可以好方便飲。

水袋唔好處就係唔知剩幾多水,控制水量就控制唔到。

千祈唔好買 Osprey 搵 Hydrapak 代工嗰啲,佢出水喉中間加 adapter再駁多條喉先到個吸嘴,好易甩咗條喉,我就跌咗一條,都懶得配番,直接買 Hydrapak 出嘅仲好,仲要平啲。

嗰段就係冇樹陰 死頂三個字係咁叫個friend同我講嘢,可能之前嗰晚唔夠瞓
Nathan hydration個d用冰水得唔得呢
轉個頭就唔凍啦,就算冰都溶得好快!
其實我都冇帶冰水既 利申一行就6個鐘30幾k
最多搵地方補給下
試過32度杯靈,無中暑但就行到一半已經抽抽地
入軟水樽1L水雪冰格一晚再用毛巾包住,
都頂到大半日仲涼涼地,
視乎飲水快定慢,
飲得快溶得快。
遮下自己,
同散熱,有風冇風差好遠。
天熱出汗多,
帶糖/零解飲品,
得閒補充下冇咁易抽筋。
之前29度3L水都唔夠飲一線脊到圓頭山已經無晒水
好彩嗰陣都四點幾五點唔太熱
早幾年 有一日中午上八仙嶺 好記得當日35-37度 仲要空氣質素差 當年全年最高溫度 好彩有帶遮 同有帶糖 唔係真係難搞
八仙嶺
痴撚線地方
一年四季去行
連冬天上到去都感受到有股熱氣谷住喺個山上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞