香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
新人lm
呢個天氣行鳯徑七八段會唔會有問題?
lm
夏天一律 tee+短褲 買枝水動樂 就出發
一般會帶條毛巾行完抹乾淨個身同換件衫
鞋就著緊timberland d行山鞋 以前著niked跑步鞋上蛇尖 我覺得都係小心為上就得 我見過有阿叔著涼鞋行蛇尖添
今日行完天門棧道
雖然短但幾好玩
唔洗休息?
唔試吓踩單車上大帽山?
我想問而家麥理浩徑第4段仲有冇封閉?
我喺個入口有段見到好似仲封緊?
行啲多樹陰嘅位都冇乜問題,
唔曬得就唔好去青山雞公狗牙鳳凰蝻蛇果啲啦。

而家30度都未算好熱,
仲有啲風,
屋企仲可以唔開冷氣上連燈

仲見朋友出post行麥徑,
冇話唔通
借問防水腳套係咩樣?
尋日行八仙嶺熱到成30度
開始避暑
新人留明
最近行左紅花嶺
想行, 有冇路線俾我參考下??
如果單拖去, 有無問題?
沿住條軍路直屌上去可以去埋蓮麻坑礦洞
https://timhiking.com/hk/blog.php?d=201111

跟佢咁行?成7個鐘

我琴日行麥9,麥10
新人留明
最近行左紅花嶺
想行, 有冇路線俾我參考下??
如果單拖去, 有無問題?
沿住條軍路直屌上去可以去埋蓮麻坑礦洞
https://timhiking.com/hk/blog.php?d=201111

跟佢咁行?成7個鐘

我琴日行麥9,麥10, 行到腳跛
唔係,麻雀嶺上去好難,易啲就禾徑山路入紅花嶺軍路
最易又唔走回頭路,就由上水搭小巴入蓮麻坑村,在禁區前警崗落車,由側邊山路入蓮麻坑村,再行樓梯上去,可以半山轉山路去石磨,不過條路有啲難同隱閉,去完再上番去5號礦洞,同埋6號礦洞大廳。

再上蓮麻坑麥景陶碉堡,再經紅花嶺由禾徑山路落萊洞坐車走!
我過兩個禮拜都諗住咁行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞