香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
冇人開 我開
呢個POST歡迎大家討論下路線同裝備

第一次開 大家集思廣益下個開POST TEMPLATE放D咩必要資訊先

裝備
行山鞋 (Hoka、Altra、Salomon、Scott、510.....仲有咩牌子補充)
背囊
水袋 (夠方便)
行山襪 (我覺得5指襪會好D,可以防止起水泡)
頭燈 (夜行必用)
手袖 (防曬)
LEGGING

行山杖

GPS APPS
TrailWatch
Hiking Trail HK

行山禮儀
無痕山林
自己垃圾自己帶走

買野地點

仲有咩大家覺得有咩補充可以再討論下
留名學野
買裝地點
ActionPanda
Overlander
Backpacker

路線網站
綠州
Follow3Me

記得量力而為
留意下有冇補給地點
行之前留意下帶幾多水同天氣情況
行得慢唔緊要
最緊要安全
行山安全
YDS系統
級數1:散步。
級數2:健腳。
級數3:要點技巧,有時需用到雙手。
級數4:手腳並用,有足夠手腳位,失手有機會受重傷。
級數5:光是手腳並用還不夠,需攀爬技巧,很危險,最好有繩子確保,出事九死一生。
級數6:人工攀登

4P
救人前考慮安全優先次序 ( Personal > Partner > Public > Patient )

裝備

行山鞋(高/中/低筒,重裝或崎嶇路況)
跑山鞋(輕裝崎嶇路況)
跑鞋/運動鞋(輕裝唔崎嶇路況)
行澗鞋(有機會有濕滑路況,綑邊或行澗)

背囊/跑囊/防水背囊

水袋/水樽 (瀘水器)

行山襪 (覺得5指襪會好D,可以防止起水泡)

頭燈 (夜行必用,帶後備燈同後備電)

手袖 (防曬)

LEGGING(防曬,防磨損,速進血液循環)

風褸/超輕防水風褸(多數係跣水)/硬殼防水風褸(較重但可靠防水)/軟殼防水風褸(少見人着)

羽絨/抓毛

帽(防曬)

行山杖(上落多又識用先帶)

求生毯(銀色好嘈果種,以防失温)

哨子

急救包

等其他巴/絲打補充整合
行山鞋果度
除非係家樂徑同大部份石屎路果D 唔係都唔建議著波鞋
建議都係揀抓地力好D既鞋
揀鞋就最緊要靚 同 舒服
Goretex就睇你需要 始終冇咁透氣

我覺得兒家D越野跑鞋都已經好好
又VIBRAM又輕又厚底
除非行到極難 應該都唔洗揀高筒行山鞋
呢個就個人感覺

買野地點漏左迪卡農
買裝地點補充

旺角全天候都好多 fans 去買,不過個人覺得 Action Panda 個價靚過佢。
間鋪就 Cash Only ,同埋又細都幾迫下,轉個身都有困難。

Action Panda - 無會員制度
網店個價會同門市價不同。
跑行/行山裝備佢基本上乜都有齊,

Reccho
會員買都唔係叫好抵,唔係會員更加唔抵。
購物折實後滿港幣$500元 (即日以一張發票計算),即成為會員,可享正價貨品9折優惠;單次消費滿港幣$3000或成為會員後一年內累積消費滿港幣$3000,即成為VIP(永久會藉),可享正價貨品85折優惠。

跑行/行山鞋—Hoka One One, Salomon, Scott, Lowa
頭燈—Black Diamond, Petzl
行山杖—Black Diamond, LEKI, Helinox
跑山袋/行山袋—Osprey

Protrek (保捷行)
Black Diamond 香港代理,不過佢自己賣自己嘢唔係最平。(除非人無佢有)

行山鞋—Black Diamond, SALMING, Haglofs, Meindl etc.
跑山袋/行山袋——Black Diamond
行山杖—Black Diamond (不過佢貴過出面好多,除非佢自己開倉做特價)

佢個會員制度都幾騎呢,如果你買滿五千蚊就免費入會,否則就最少要買夠2千蚊再俾多150蚊入會,最奇怪係俾完錢入會,當我3個月內買超過5千蚊,都係無得升高一級。

Megabox 分店因為業主加租結業,做梗七折,買佢自家代理嘅鞋都幾抵。
ICEBUG - 七折。(但可惜無最新嗰對)
水袋 Hydrapak 之前款式好齊,七折平過晒上面講嗰啲鋪,不過依家就無晒水袋,水樽同配件反而仲有。

Overlander
會員制度最難同最廢,除非你買全香港只有佢有得賣嘅嘢,否則啲會員優惠完全唔吸引,當然你荷包大把唔介意價錢梗係無所謂。

去到 VIP (買5千蚊野以上先入到嘅) 買對 Salomon 都係得八五折 (仲要佢自己就係香港代理) ,你去觀塘行一轉,隨時七折買到。

https://www.overlander.com.hk/discount

暫時講住咁多。
Protein淨係覺得好貴
冇再去買野

行山杖有隻zenone枝炭䃸輕到
之前環湖出咀冇杖都唔知點算
食蛋白質?

Action Panda 嗰枝!

Protrek 要會員同夾到佢有嘅嘢先平。

zenone 強國製 買外國貨好過
屌 六日有雨
想行杯靈應該跣死
有咩推介?
推Leki
聽講沙石路濕咗反而冇咁跣
乾身就係,否則啲泥入晒鞋底啲坑,冇晒釘落地,跣到你仆街!
睇係泥灘定沙灘果種質地,
沙果種濕左係冇咁跣,
泥果種真係濕左跣到PK
成條杯靈冇得唔中啦!!!!!
Mountain King,
evernew,
montbell,
Helinox

一般粗用都係買鋁pole比較好,
炭輕啲但易斷啲。

利申上面推介果啲牌子全都未試過,
仲用緊對BD
鞋都換左幾對,對pole都未斷,
上過雪山,跑過山賽,
負十幾到三十幾度,
有時我都覺得BD重,
但糟質完佢覺得咁都冇斷就諗下次好唔好買返BD
入面連住果個位就斷,
想輕又唔想貴,
但最緊要都係唔易斷。
星期日有無霧
呢兩日都似落雨款 行d冇咁難好似較安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞