香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
四大徑揀一兩段行
毛毛雨,
着件防水褸行,
行啲大文大路,
有啲位少少跣小心啲就ok,

安全情況下試多啲唔同天氣行山,
下次惡劣天氣就知應該點面對
唔好因咽廢食。

睇天文台,
最怕係水浸雷暴山泥傾瀉果啲,
有得睇啲雨帶係邊,
有雨都行得山嘅,
選擇合適路線,
諗埋後備路線,
出發前留意自己防水裝備,
有冇後備衣物,
落雨後會凍好多,
視野又差啲,
行又會慢啲,
要諗定點解決
巴絲打們,想問問鹿巢石林路線係咪難行/路線係咪隱蔽?想同一個friend行,我地未行過呢條線

利申我地程度:之前行過蛇尖,覺得唔難(雖然都知蛇尖唔係咩好難行路線
噚日照行,中午落咗一陣仔,去到近五點先嚟最大雨,啲雨由褲腳落襪濕入對鞋度,高筒 Goretex 都冇用,對襪濕晒!

好在嗰陣落咗山,啲雨幫手洗鞋底。

天氣咁差 有邊度好行 ..又唔想係屋企////
冇着防水褲,
又冇防水腳套,
大雨實入水
今個星期休息算
未行過鹿巢
但睇片覺得難過蚺蛇尖
我係見臨尾橙位繩嗰個位話難,但d人唔建議用,因為條繩放左好耐,日久失修,唔安全
留名
留明學野
今日行藍地
今個星期都係屋企訓左2日
來緊個星期先行
想請教大家hiking trail hk 個app, 灰色個D 路係唔係姐係比較難行既路?
明白, 因為我上次行老虎頭, 上到頂落返愉景灣個條老虎頭郊遊徑, 係APP 顯示都係灰色, 我就諗係唔係難行就會係灰色
條灰色未必準 果d有d係劃出來
參考用
到時再睇絲帶 同 路況
白懞懞超正 勁舒服
利申 走完大山一轉
我琴日都行左轉 飛鵝山 係上面, 成頭成身都係水....
咁分啦
有名既 通常有好多人行過 但唔代表易行 例如: 乜乜崖 乜乜徑 咁
冇名既 好多時都係荒徑 要爆草爆林
啡色同灰色 唔準 啡色都可以爆哂林 草仲高過你
灰色都可以好輕鬆
絲帶一樣可以好易 大路
又可以爆哂林 地圖上直程冇路 啡灰都冇

所以講到尾 經驗 research 同糧水 體力 天氣都好重要
我都係尋日大山
基本上我咩天氣都行 所以呢幾日都冇咩特別
一星期都係行兩日 要番工
上個星期出咀綑邊
睇個apps條路唔準
最後3隊人揾左一陣先見到好隱蔽條絲帶上返去
條路跟本就係硬爆上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞