香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
6點我已經走咗好耐!

雨粉粉 仲想行吊燈籠
行囉!冇問題嘅!!!

無法避免嘅風氣
疫情多咗人行山
科技進步多咗人拍youtube
行郊遊徑無view 無sub 所以個個都要行難啲嘅路
到個個youtuber 都三牙全走後要有人睇你 就要上XX石河 個個都爬完石河 想上位就要爬崖 一路上

小弟住係東涌 一星期上幾次昂坪
而近呢半年每星期都會見到直昇機係狗牙嶺
不時都會聽到heli嗌咪叫求救人仕 唔好郁 唔好移動身體
我覺得每個人都可以行任何山任何澗 但係要對大自然心存敬畏 認真對待山邊豎起果啲重傷/死亡嘅警告牌
而呢條youtube 就係絕對嘅反面教材
我睇fb留言 好似話夜晚有用
我自己唔係專業 見到條片用繩嘅方法好似好危險吓
有part仲要係未爬到上安全位置就叫人high five
睇到我眼都突
廳日好涼,有冇三,四個鐘既路線推介
唔拍E類YouTube點出位
On撚9幾條0經驗既去爬 死左都唔抵可憐
比左dislike
果d應該叫做擧石
好懷疑佢條繩唔安全,
應該唔係攀山繩。
冇評估條路線,
冇評估過隊友,個囡囡
佢地裝備又冇,
落仲險過上。
如果裝備夠,
有頂繩,上面拉個囡囡應該可以快啲,
中途見唔夠時間,
夠裝備嘅話落崖可以又快又安全。

讚嘅只有夠糧水有燈有電玩到零晨2點幾

YDS5冇出事算好彩

利申唔夠專業,等其他人補充
都係唔安全,
不過體能同經驗好啲,
正常情況冇失手冇意外就冇事,
有甩手落石隨時可以轉世投胎。
歸類係free solo,
如果佢地有free solo嘅自覺,
有free solo嘅危機感,
我覺得ok。
但睇片唔覺佢地有,
有嘅話就唔會爬到咁貼。

有繩但又冇安全帶,
扁帶加條Prusik都冇
佢條繩幼到咩咁
吊燈籠依啲浮沙劣地路濕濕地先好行
今日咁熱仲蛇尖長咀
齋蛇尖已經攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞