香港行山路綫及資訊討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 2 Dislike
前晚先單拖行完,
仲要冇人同方向

清想冇人定有人,
可以介紹返
最緊要帶夠燈電糧水同禦寒
呢個我都想知
上政府網睇通常1到5操炮
呢排成日夜行港島徑/石屎路
當做運動減下肥
試左幾條:

1. 華富天梯上H022 - 集水道 (有位影華富夜景) - H018 ~ H015 - 薄扶林水塘道上山頂
2. 薄扶林水塘道 - H009 ~ H001 (經盧吉道)
3. 布力徑 - 甘道 - 白加道 - 山項廣場
4. 田灣樓梯上港島徑 - 貝璐道 - 山頂道 - 山項廣場 (咁樣行可以避開墳場)
5. 香港仔水塘道全走 - 灣仔峽道 - 寶雲道 -肇輝台 - 司徒拔道
港島徑夜晚好多野豬+箭豬
之前係山頂道夜行都見到
行幾次都無理,真係禁區應該會封啦
試過行布力徑冇開燈有隻箭豬行埋黎,我人望到即刻開燈隻箭豬就即刻衝落山

Between,尋晚行港島徑二段落田灣引水道時落樓梯唔小心踩左落條幼蛇度
好彩縮得切腳
佢嗰啲應該唔係真係日日練,寫定出嚟有咩事可以缷吓責
沿途都唔少人行,好似又無聽過出事
風險一定有,但我覺得唔係咁大
貪撚晒啲錢,有閪錢買子彈咩!
順走針草帽好多人,
針山見三個,
大帽見一堆,
草山頂有幾個,
10點幾先係連姐起步逆麥徑,
前前後後最少廿個,
未計大帽山道果堆車,營,影友,
仲有城門BBQ場有班MK係到BBQ。
巴打係無行開山定點
夜行行石屎路 安全好多 ,

早幾日飛鵝山睇完日落
行過去東山觀景台
段路多大石, 又黑 , 出返馬路先好D

水,食物, 頭燈最緊要
想一齊行一轉
繩扣頭盔nut都有,
清做lead得唔得?
我又覺得落定清批得冇錯,
條囡囡自己用果條繩落仲話易跟本就錯曬,
易就唔使用繩啦,
要用繩就唔應該用果條繩,
果啲浮沙碎石路係有技術走到落去唔使用繩,
冇技術就應該乖乖用gear搭夠啦,
邊啲算係安全啲gear都唔識就找死啦,
仲打卡話好易
啲人又on99信,

有人自己加建“方便”其他行山人士,
1,破壞環境。
唔係話行山冇破壞環境,
但盡量減少個破壞程度,
水泥木板磚,起電梯好未
2,安全。
果堆加建野頂到幾多人行上去,
捱到幾耐冇人計過度過,
啲繩頂到幾多N都冇寫,
好多人覺得方便唔死人就係得啦,
到死人果陣先有人話唔安全,
但過一陣又失憶。

所以我覺得有人批評係好事呀,
冇人講就冇人覺係問題。
清係覺得用gear就showoff
用gear係為安全呀
清玩free solo唔like人用gear
道德撚上身,明明落定清唔係批評所有行山嘅人,而係話條路唔啱新手行,同埋多咗人為破壞
批評都要分有冇資格,就係行開山先覺得要量力而為,同盡可能保護自然環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞