[PC/PS4/Switch] 三國志14 (18)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
虛攻天水,直取長安
唔係玩頂級,出師表冇難度
唯一難點係趙雲,諸葛亮好快死
發覺主流都係鍾意北伐
明明實際上喺上庸打出去簡單咁多
我係同時兩邊攻出去
魏延,趙雲,村夫,馬岱
上庸
蔣琬,廖化堆山系佬,南蠻
夠糧打兩邊咩
夠,我搾哂全國上下兵糧推上去漢中
PK版益州地利有得拎延壽書其實易咗
係要睇住十萬條柒頭
其實一開波攻上庸會易玩d
守住上庸=守住荊北,許昌d兵會瘋狂過黎打你
十萬就可以唔洗理,維持住同盟
攻完上庸
虛攻宛同天水,再取長安就破局
唔會北伐啦 向東推實際啲
你西線推到上去但東線十萬係咁輸
其實係冇削弱到曹丕
反而上庸宛城許昌汝南咁推過去
等十萬比啲貢獻仲好
反正陽平關同子午谷咁好守
等佢自己落嚟送頭咪算
吞左十萬仲好啦
十萬咁廢 遲早比魏收
玩親都冇理十萬
次次係佢吞十萬前已經end game
周郎定江東 製作完成
影片
https://youtu.be/ReVaXshucXY
下載
https://drive.google.com/file/d/1wsPYBWawpH_VIyYMXLzGKjgzl3_6IvgM/view?usp=sharing

解壓後
原版直接將scedaex22.s14
放入
Romance_of_the_Three_Kingdoms_14\0010_TC\
覆蓋即可
將editeventTC.s14
放入
steam\userdata\(你的steam帳號編號)\872410\remote
覆蓋即可
=============
蕭何版
將scedaex22.s14 及 fixdataex.s14
放入
Romance_of_the_Three_Kingdoms_14\0010_TC\

覆蓋即可

及將
editpersonalityTC 和 editeventTC.s14 放入
steam\userdata\(你的steam帳號編號)\872410\remote
覆蓋即可
===================
由於本劇本所有人物生卒年經過修改(全部人也是多5年壽命) (復活的多15-20年)(311PK原版也是這樣)
如果要用遊戲內置編輯會造成周瑜等人210年死
需要自VAN逐個人對劇本內個性修改
==============
蕭何版新增了戰法,個性,及建築
人物數值還經修改
平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守 兵心
虎豹騎 解煩軍等
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等

三國人物 有金如下
魏:張郃 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈詡 鄧艾 夏侯 鐘會 曹仁 荀攸
蜀:劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙雲 法正 姜維 諸葛亮 龐統 魏延 王平
吳:孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧 朱然 陸抗 賀齊
他:皇甫嵩 呂布 張角 董卓 華雄 高順 張任 張燕

=================
未來將會補周郎結局
及將會製作周神定江東的續作
三軍奪曹
維新五個人有冇方法dl
去貼吧用百度盤down破解
明白,google search 來search 去都搵唔到
邊5個?
呢集係君主制?冇得玩武將?
君主 無武將
救命 超級難度好撚難打
都係玩番高級就算 ai buff得太勁 名將都好難打
自從破左頂級臧霸
已經覺得冇野難到我
ching 點破 我玩超級已經想死 一來比袁笑帶幾萬打
小勢力玩法其實都一樣
錐行搶運輸
守城,錐行斷糧/名聲斷糧,偽報打土牆斷糧
攻城,耐性d,帶一,兩隊錐行搶哂d府先攻城
臧霸最難係一開頭,袁紹一開頭就出兵打你,你係冇時間起野依個位講運
如果曹操on9唔攻,頂到第一輪都頂唔到第二輪
曹操肯攻既話就有轉機

依家韋康難過臧霸
守馬超唔難,半年到瘋狂被羌打
人又唔抽得,幾次被羌監生磨爆左個城
今集係直接地圖打?冇戰鬥場?
即係SET左攻邊度, 之後RUN,佢就自動打?
咁點用技?
用技可以根據爵位手控戰法 最多5 個 其他random同39
大地圖打 同311
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞