[PC/PS4/Switch] 三國志14 (18)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
開局方針大多數一樣
土壘,錐行強化,加政令探索搵錢
你玩11 都無咁架啦
咪又係揾人材幫手
而家收返先 得閒再玩啦
想問下Switch 版有冇得一次過控武將
琴日一次過出十隊兵
佔領完碼頭全部企定定
要逐隻再控攻城
感覺有點煩
成功攻城個下震機有無得熄
無啦啦一下好鬼嘈
中級劉備 打三顧草廬
新野係咁俾曹操打 d兵又回唔切
捉人換錢
有劉封召人唔難又有傷兵
基本上都係開頭先要召兵
之後曹操瘋狂送兵,長期養傷兵
一騎討贏減士氣捉人/偷兵
請問一下 我完成哂你地D步驟 但係下面個D 個性金武將 都係同之前一樣
只有修改左D ICON 數值 等 我係咪有咩漏左
因為未更新 更新左一半 整好之後再放上來通知你
原來仲有人用 等我加一加速先
更新完畢
新增新個性 伯樂 法治

中午搞好晒D野再放上來
更新有新寶物同 法治 伯樂 鬼謀 兵祖 奇謀 等個性 更新左斛律光 楊大眼個性 修改部份人物能力

內含修改器 最好用埋入面D data如果唔係就要自己整
修改器修改教學 要用到windows小算盤 程式人員
因為314 個寫法係頭1,2 個個性係一個number切開兩份整出來既 仲有就係16 進制
所以如果我想整個人身有驍將 膽力
就揾番驍將膽力個性number (走艾大網站有 個性戰法教學)
即係 10 同92 要用16 進制 即A同5c
要係個遊戲data入面顯示5C同A ( 後者為個性1 前者個性2)
所以用16進制寫入5C0A
答案係23562 所以放番23562入個格度就得
又例如我想整妙算膽力 就係5C11 揾番個10 進制寫番入去就得
戰法同理
使用方法
https://drive.google.com/file/d/1pGAutMLV5UF2Zn0ix0Ha04IlvPL16YPm/view?usp=sharing
壓縮檔密碼

解壓後
1.將入面rar 解壓add_face, add_picture file放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face及Add_picture file
(請先備份)

2. 將editdataexTC.s14 及 edithpdataexTC.s14 和 editeventTC.s14 及edithidataTC.s14, editnidataTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
3.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法 (新戰法戰場出圖會係妙才連射之類但唔影嚮效果)
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守 兵心
虎豹騎 解煩軍等
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等
呂蒙就 未讀書前 讀書後到一鍵改個性
平均角色與勢力能力差距 主要補完一D歷史上有作為而無被加入的個性
新古武人物如下 (壽命自己調整 最好跟史實)
嬴疾
狐偃
公孫洐
田章
淳于髡
申不害
惠施
田盼
司馬錯
范蠡(313
西施
文種
彭越(311
陳慶之(311
楊大眼(311
衛青
伍員
孫武
斛律光
李廣
龍且
范雎
李績311
趙奢
商鞅
陳平
秦良玉311
張俊
韓世忠
劉光世
梁紅玉
等等

===========
三國人物 有金如下
魏:張郃 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈詡 鄧艾 夏侯 鐘會 曹仁 荀攸
蜀:劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙雲 法正 姜維 諸葛亮 龐統 魏延 王平
吳:孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧 朱然 陸抗 賀齊
他:皇甫嵩 呂布 張角 董卓 華雄 高順 張任 張燕

還有如要玩 英雄集結請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠過強 同埋宿將都要換成英雄集結版
更新左 可以用舊link再down 密碼都一樣 仲有新寶物
217 個性 麒麟個描述錯左 係減20%防先岩 但效果無錯到
po住咁多曬下相

啱呀
之後成個新野比曹操不停強姦
完全發展唔到
有關張趙諸哥 仲有兩條女 又有長蛇廖化 點會發展唔到 等到劉表死開事件吞埋佢D地都仲得
其實佢哋攻過嚟 由佢打城定主動出擊好
因為新野係唔洗發展
你守到劉表死
開劇情就有江夏
想作弊
可以開劇情前放兵係江陵城下
一開劇情就佔左佢
再食埋襄陽
之後你想南下西進定北上都得
一開始守 用一騎捉傷兵 捉夠之後反攻
唔玩劇情殺呢
有冇話點樣捉到人
成日都唔係好捉到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞