智商低過70已經係智障,下圖啲nigga國家係點生存的?

399 回覆
922 Like 94 Dislike
2021都重有人攞IQ嚟J...
心理學上叫Flynn effect,理論上嚟講, 黑人國有小小錢,IQ test會高分啲
笑咗
我地一齊落地獄啦
笑撚死
啲描述同一般mk仔女比人嘅感覺一樣
其實IQ test哩個concept已經好outdated,依家多數啲education/psychology嘅research先用到IQ test screen咁啲participants

殘體請見諒
技術同邏輯思維係兩樣嘢嚟
智商同先進程度有冇關呢?我唔肯得。

不過巴打講得啱,有啲嘢人哋好common,對香港人嚟講就唔係,例如識唔識揸車,or vice versa
其實呢幅圖show到嘅係2002年香港人均GDP有幾痴線
放盤落嘴唇?
咁又唔只支那
日本、南韓、台灣數學平均都係深過香港
而且唔可以用計數機

反而文化比較似西方國家嘅香港、星加坡、馬來西亞啲數就淺啲, 而且有分開核心數學同埋進階數, 我認為係文化唔同嘅問題

反而支那嗰種科舉式高考, 過度著重背誦同埋操練, 係愚民政策嘅一部分
教育水平 生活水平低咁多 低都好正路架喎
但支那人管治香港後就連數都固意令香港人變得差,以前a level香港啲數都唔錯
真 鬼食泥
支那狗同D死力架配種係想點
冇見過
iq test歧視 nigga
想睇blm要求改iq test
呢個post都睇到連登其實都係左膠底
唔接受人類之間係有級別
佢有講錯咩
iq test不嬲都唔係實際衡量智商最準既工具
只係係冇任何其他既方法下 iq test係唯一可以量化智商既工具
智商本來就好難被量化
iq test只係一堆受過教育既人 根據既定既受過教育既思維去制定出黎
對未受過教育既人黎講係好唔公平
你諗下連基本教育都冇既人 點樣去理解數理邏輯關係
偏偏iq test就充滿好多數理邏輯題

如果iq既重點唔係focus係數理邏輯
而係focus係點樣利用工具/環境/思維去生存
非洲堆人或者唔係咁"低iq"

邊個話iq test高分就代表高智商 咪又係整iq test出黎個個人話既
個標準咪又係人定
正如我話識愈多廣東話既人 智商愈高
咁香港人一定玩哂架 對其他地區既人根本就唔公平
咁唔通唔識廣東話就低智商咩
邏輯數理既思維同樣係要受過基礎訓練先會識
冇訓練過既人唔識係好正常
當然高智商既人就係講緊受過少少訓練都已經拎到好高分既人啦

所以iq test係適用於大部分受過教育既人上
而唔係適用於全人類上
呢啲唔識係因為未學過 而唔係學唔識
唔係低過80已經係輕度?
不過cctoy大把中度都上黎開post 非洲班黑鬼生存到都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞