智商低過70已經係智障,下圖啲nigga國家係點生存的?

399 回覆
922 Like 94 Dislike
香港係前者(pure sci乞食水泡科
外國可能係後者嘅
IQ測試係要習慣考試文化的人先會高分

非洲人多數體力勞動,好少坐低做試券,低分唔出奇,但未必生活唔到
共產國家最重要的就係教育
IQ係資本主義社會,用黎鞏固精英階層嘅工具
左唔左膠唔知啦
但無數據就同班藍屍講沉默的600萬人無分別

如果佢哋原生家庭,無地區性貧窮,
接受到歐美式教育,而唔係捕魚務農
的確可以變成聰明人喎

你又有無搵返中國、東南亞、其他種族既農村人比較返智力水平?

理性討論,唔係唔歧視就叫做左膠
膠你指唔理性
咁閣下不妨理性返咁参與討論
香港人係學術界有咩偉大成就
*係
咁撚弱智都可以做晒管理層同老細
仍然咁高分
可想而知咩事
去美國支配白人
美國黑人做曬你上面講嘅野啦
咁有幾多傑出黑人啊
事實就係黑人爛泥扶唔上壁

美國大學仲要強制優待黑人
如果唔係一間大學(非黑人大學)入面黑人數量可能十隻手指數得晒

仲有好多非洲地方都開發左
唔好再扮農村啦
用英文test 咪係咁囉。。
不如你了解下IQ係點計出嚟先笑人啦好冇?
IQ係academic能力嘅指標
教育程度低係會直接影響成績
再加上IQ係拉curve計分,100為norm
Wiki個數字係點收集返嚟都唔知
有幾高參考性都係問題
咁都拎嚟笑
我懷疑你先係IQ同猩猩差唔多
為咗反黑人呀嘛
係到搵優越感囉
呢到同nazi嘅心態差唔多㗎咋
你第一日上連登咩
比較好奇點樣係北韓做test? 定搵南韓脫北者做?
數理係可以永遠都學唔識 而鑽木取火呢D野兩百萬年前既直立人都已經識
教育只係其中一個因素.
你冇理由覺得蒙古或者even北韓既教育會好過歐美掛?
然後有蒙古又可以排除埋文化因素因為蒙古根本唔係東亞文化.

所以種族係好關事.
佢地去Loot高IQ嘅人就得啦
北韓蒙古PAGE入邊寫明尻估
同埋佢個TEST幾歲做又唔知, 冇乜資料又好難講
但一個完全冇接受教育既人, 同一個有接受正統教育既人, 測出黎智商一定有差別

如果真係要做民族既IQ TEST比較, 我覺得搵返係同一教育環境底下既黎TEST會比較FAIR
跟住IQ TEST分數背後代表D咩又係另一面事
操練對提升測試表現係有一定幫助
但係咁唔等同個個人都可以靠操練操到智商140

以中學數學為例
跟據我嘅個人經驗同我嘅觀察(中學生涯+幫過中學生補習)
操數對成績係有啲幫助
但係唔係人人都可以操到攞5**
操練只能夠幫你去到你嘅潛在上限
IQ 代表D咩,咪就係代表番做test入面既野既能力.
大腦點運作都係black box.
IQ/聰明都只係人定義既野而唔係生物學上既定義.

不過呢,test入面既野多數都係邏輯上既野,咁人類文明發展就係基於邏輯,所以IQ高既人咪係定義上既"聰明"囉.

如果人類文明發展係基於死記爛背,咁IQ test咪係考背野,雨人咪智商300囉.

所以上面話咩考捉魚打獵根本冇意義,因為人類文明發展唔係建基於捉魚打獵.你係人類文明整個唔係人類文明既test出黎既結果係冇意義.

btw北韓蒙古原來係鳩估
證明白人統治先至有好既社會
佢地仲要搶走白人既統治權,連民主自由都無埋
七、八十年代既南非人權仲好過今時今日
受蘇聯影響既國家對數理研究係好著迷的
嗰陣時啲黑人平權都唔會似而家咁啦
而家啲nigga又懶又鍾意扑嘢但又要褔利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞