有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
係 美國應該冇地方差得過Gary
呢個post應該例做防止自殺措施
睇完真係覺得個世界原來仲有好人
尤其生活喺香港 習慣身邊人同事都好冷漠
甚至有時都會靜落嚟諗呢個世界好多嘢都唔應該係咁 但係點解會咁
呢個post 真係有啲料
諗返自己係香港仲想死
希望好人一生平安
之前去Budapest, 明明係夏天但個日狂風暴雨兼落冰雹。book咗嘅酒店有段距離要行過去,我同細佬等細雨少少就狗衝岀去,每人拖住個大喼成身都濕哂。到酒店前有條大橋,頂硬上逐層樓梯拖,點知拖拖下feel到隻手空咗,心諗唔係趁落雨打劫啊?拎轉頭原來有個猛男幫我拎咗個喼,佢仲行前幫我細佬拎埋,到橋頂放低2個喼就頭也不回同女朋友並肩走咗。
去日本,有東南亞阿嬸問我路,心諗我都係遊客
毒撚一時情急講咗句sorry tourist,佢地就行開咗
講完之後有啲內疚,應該至少幫佢google吓
希望佢地唔好對日本留低壞印象

跟住排緊隊買嘢,後面個架妹又問我嘢
好彩我一早google定 我唔識日文 嘅日文點講
唔知佢會唔會覺得我係撚9佢

好人好事就係,airbnb個架妹屋主幾熱心
間屋係兩層高,佢住上面個層,要行條又窄又長嘅樓梯
明明我係麻甩佬,都想幫我抬喼上去
心諗你都痴線,點可以要架妹擔擔抬抬
呢啲真係好尷尬,
成日比人當係日本人
又唔係鬼佬咁, 一睇就係外國人, 唔識日文
同佢地講完英文有一種佢覺得條友做咩講英文既感覺
反而冇意識到你係外國人, 好似撚緊佢咁
幫人就試過
前年仲係個個weekend有打爆狗鐵站又10點閂站嗰排
喺tst食完條煙準備返屋企 點知有兩個韓妹拖住喼 等極都冇的士 之後埋去韓文問佢地想點
再帶佢地搭狗鐵上環 再抄牌
試過喺澳洲畀人幫
第一日到澳洲人生路不熟,拖住個行李箱搵路搵極都搵唔到
之後見到個外國女人推住個輪椅好似唔夠力上斜
咁我就行埋去幫佢推,推完佢就問我要去邊
我話唔熟路佢就直接車我去到目的地
係澳洲有人請我食一餐,又有人俾左$50澳幣我
一個人去旅行,搭巴士去機場發現唔夠散錢又唔夠錢嘟卡,巴士叔叔唔收我錢我愛你
所以我係個bag掛左個九巴行李牌暗示我係遊客
喺荷蘭個輕鐵站唔識買飛有個高我成個幾頭又大大隻嘅黑人走埋嚟幾驚,原本佢教我買飛
原來*
睇返上面啲幫人不求回報既會唔會感到慚愧
唔會 冇我幫佢地一定去唔到上環
好正能量
直頭聽到你果句 thank you!
唔好俾呢D 人損害到你對善良既信任
我個fd試過係泰國唔見銀包+電話+passport
報警之後警察帶佢上門爆門捉左條友再拎返哂d野
又唔會嘅
我試過係外地俾人幫過
我明個種身在外地嘅不安
係提自己盡量唔好俾錢人啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞