有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
試過日本旅遊, 踩單車
落完機去到池袋JR站已經夜晚7,8點 咁開始組裝架單車啦
點知個轆唔知點解砌唔入前叉到
搞左幾分鐘燥燥地已經開始試用蠻力砌入去
然後突然有個日本仔係我後面出黎幫我砌
幾下就砌好左, 佢自己隻手就成手鏈油黑曬, 仲好似冇野咁笑住同我講日文
雖然唔知佢講咩, 但最後都比左張濕紙巾佢抹乾淨然後多謝佢
果下覺得個日本仔好撚型, 戴住帽又有鬚根成個日劇D男配角咁
有次喺六本木山嗰間 Chanel 前面google緊搵Midtown應該點行嘅時候,忽然有個Sales由Chanel 走出嚟問我哋想去邊,然後佢陪埋我哋塔電梯上返地下再行到下個街口轉彎前先肯返番去。
反觀香港D睇唔起人既名牌SALES
去美國LA,都遇到幾多好人好事:
同女朋友兩個推住勁多行李,有人跑過黎話幫我地拎啲
有個打機識嘅LA網友,其實唔熟,純粹同公會傾過一兩句,本身網上叫佢推介LA景點,佢就勁熱心咁叫我地去佢屋企住,慳番啲住宿錢,又車我地周圍玩請我地食野
住airbnb個屋主見我地好夜都未番好擔心我地,佢有send message同打黎問我地有無事但我手機無電睇唔到,番到去見到佢企係露台好擔憂咁等我地,話因為附近好雜驚我地有事唔敢訓住,個時講緊都成3點幾但個屋主平時12點幾訓
雖然就話LA多左膠,去完就發覺啲左膠應該都真係發自內心地善良同為其他人著想
人地帶囡仲叫人地住自己到算唔算阻人扑野
所以推卻左佢嘅好意住airbnb
就算唔係帶囡都唔會住啦
旅行都想住好d
除非黎緊行程會同條友去玩
d關西大嬸真係隨身有糖
同樣日本
鄉下地方miss左尾班接駁巴士
咁都疊埋心水行兩個鐘去JR站
行行下有個大嬸行埋黎問我地去邊 差唔多天黑
附近冇燈周圍走危險
我地就話miss左車行緊去JR
咁佢就話叫我地等一陣 話返屋企揸架車出黎送我地

當時其實諗過會唔會車我地之後劏我地一筆 諗返真係慚愧
車到我地去車站 我話跟google 計返的士錢俾佢
佢唔單只唔收 仲送左好多手信俾我地
當刻真係好感動
巴打就好
試過好多次比人幫
都想問佢拎個地址之類, 想寄返d禮物手信之類比人
但係又諗唔知人地會唔會信個陌生人咁比d私隱
最後都係冇要到, 當下又冇野可以比到佢感謝佢
有次喺比利時 火車落錯站 去左個人影都冇隻嘅地方 以為會趕唔切去機場 miss左班機 有個婆婆勁好 教我搭架google map都冇show出黎嘅巴士去翻機場 多得佢我先去得成柏林 十幾歲個陣啲荷蘭文又唔太好 明明想問人哋機場係邊 問左飛機係邊...
諗翻起成個conversation都似雞同鴨講 但佢都好努力咁去理解我講咩之後幫手 真係好多謝佢
多謝你個分享

好感人
好好睇
上年歐洲lockdown
喺一個當地陌生人嘅屋企免費住咗3個月
睇到我眼濕濕
係杜拜第一日落機,出咗地鐵之後推住好撚大隻喼上斜路,突然後面有個中東佬幫我手一齊推,香港人嘅我即刻起誡心,以為佢係想幫完手問攞錢,推到上去之後我同佢講thank you, 佢望住我笑一笑就頭也不回咁走咗。宜家諗返起都慚愧小人之心度君子之腹
未來香港人都會係咁
係LA住人地屋好大機會仲舒服過BNB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞