有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
梁兢輝
呢D就係叫人情味
去到義大利完全冇人理我

笑左
笑什麼畜生 你也是隱形人
唔淨止日本,歐美頂級名牌sales 一般態度都好專業
只怪香港人做sales十有八九都係讀書唔叻,但求有份工搵錢快唔使太多專業能力
外國真係好多大學生做sales
東南亞地區的確有好多鄉下地方出身既人係極之純品對比佢哋香港人簡直係魔鬼
細個果陣自己搭飛機去外國讀書
得自己一個好唔開心又緊張
隔離個阿叔主動同我傾計同我講當地啲嘢
教我填表落機又帶埋我過關
仲要我地班機delay左好多
我冇手機搵唔到學校黎pick up果個人
佢拖埋我啲行李同我係機場搵
仲話搵唔到佢車埋我去hall 都得
本身有諗過settle左後送少少野俾佢
不過毒撚唔夠膽問人留contact
淨係講左句多謝就走左
有時喺度諗呢D地方最好就唔好發展
保留返佢原生環境同埋模式就可以
racist

有時人地幫完你
始終都係啲私隱野, 有時真係唔敢拎contact
當下果刻又冇咩可以比佢
係西班牙單拖去到Airbnb唔撚識用鎖匙開門
搞左幾分鐘 隔離屋長毛大肚臍肥佬咁岩出門口教我點開
咁好
試過住2次日本airbnb, 2次都好似玩解謎遊戲咁
個信箱又要唔知向左鈕幾多下又向右鈕幾多下咁
最後都係開唔到, 搵屋主又唔撚回
最後要上yahoo!智識.jp搵到點開
有次就放鎖匙係消防喉, 點知搵極都搵唔到
等左成個鐘個屋主放錯左係隔離屋

台灣就唔同, 會好緊張驚你唔識路, send曬教學,
當日又會問你到左未
我諗你有機會比人呃左 好耐之前話有條友扮日本人用呢招呃人呃左差唔多10年...
我知啊巴打
幾年前係日本因為飛賣晒 意外識左兩個日本朋友

一路有聯絡 之後去日本都探過佢地幾次 佢地仲親手整左份紀念品比我

上年武肺無口罩 佢地幫我撲左二百幾個黎香港 好滾動

垃圾支那武肺完左 我會請佢地食返餐勁既
有一次去德國,落火車嗰陣成個細筴由月台條gap 跌左落去,跟住我地搵月台職員求助,職員話要等部車駛開先搵人去執,我地已經勁唔好意思。

過左幾分鐘,部火車駛開,突然有個日耳曼猛男,上前趴喺地下,用行山仗之類嘅野一下鈎返個筴上黎。連職員都冇出手嘅機會。歐洲人的體質真係勁到一個點

之後都冇野可以報答,只能講聲Danke
我都試過 屋主擺條鎖匙係個夾萬仔係門口
但係夾萬仔壞壞地明明扭岩晒都開唔到
起法國colmar 要搭巴士去返火車站,有個男仔見我攞住好多野,又好努力睇緊巴士站個指示牌究竟應該搭邊架巴士咁,結果就走過黎教我。可能見我個款係遊客,應該無散銀掛,仲要塞銀仔去比我搭果程巴士
睇見佢地好簡單就得到快樂,食街邊野都好知足,出海游下水就一日,身為香港人實在羨慕
好撚感動 好想有方法幫下佢屋企
瑞士真係係任何地方,只要你企係到而個樣又有啲疑惑/不知所措,過幾秒就會有人過黎幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞