有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
匯錢/寄嘢過去
去台灣溝到台妹 仲帶我到處玩....
反而試過係京都玩俾日本人問JR京都站點行。。。
由冰島首都踩單車去20km外既一個巴士站,坐巴士去北部,miss左一班要等8個鐘結果真係miss左

結果有個波蘭人妻送完人巴士車返我同我架單車返首都
一人在外 唔可輕易信人 冇做錯
阿婆心地真好
下次到你有機會咪幫返其他人囉
喺一個叫nagomi visit嘅網度約咗個日本阿姨,去佢屋企食飯。又喺車站車我去佢屋止,送埋我返車站,臨走仲送一堆零食畀我
樓主喺香港都可以做挺身而出嘅凡人
睇完你地果啲搞到我覺得自己果個好弱
細個去旅行有個日本(我估三字頭)人妻見我倒瀉湯好溫柔咁幫我抹手同裝過碗新嘅俾我
果次係London Heathrow 搭underground出市中心
搭車果陣就企係度兼搵隻手hold住個喼(4個碌果隻)等佢唔好周圍碌
跟住有個藍領工人走過黎
搬左我個喼然後打橫擺係泊輪椅果個位等佢唔駛四圍碌
之後發現原來果個位係輪椅行李兩用
我係咁講thank you 講到佢落車
想知 nagomivisit 收果5,500 yen 係咪俾返個接待嘅host 架?
我嗰陣好似3000yen?成四五年前唔係好記得。我諗應該得一部份畀返個host,冇問過個host
台灣
行完夜市,搵緊路去捷運站番hostel。途中向一個女人問路,佢同個fd帶住我行,點知行行下佢突然拉開路邊架車度門,原來佢帶我去攞車,車我去捷運站。車車下佢發現差唔多尾班車,驚我趕唔切,既然上左車,就唔爭在車埋番hostel就係咁,我得到一程free ride,臨走前佢喺車尾箱攞左堆手信同卡片俾我,原來佢係某間公司嘅CEO

另一次我唔開心,自己去左單車環島,有兩個單車友經過同我搭訕,可能佢地見我廢,於是幫我校過晒架單車啲坐位同教我踩車慳力大法,之後仲陪我踩左幾日車,喺我就黎頂唔順果時,慢慢跟住我尾、播我言談間講過話中意嘅歌,從來冇催我或姐嫌我拖慢進度。不過我覺得阻到佢哋非常唔好意思,於是決定分開,我停低休息一日,佢地就繼續踩。分開之後我炒左車,想直接搭捷運往北走,其中一個單車友知道左,就話要去捷運站接我。果排失戀真係頹得好緊要,加上人在異地,又整損晒,又俾雨dup濕晒,踩單又成身痛,架車仲要三更半夜先到台北....一落車見到單車友果刻真係好想攬住佢狂喊之後佢帶我見其他朋友,仲請我食野陪我傾計,好感動

意大利
火車票務問題令我滯留喺米蘭,當時冇咩旅行經驗,手機又冇得上網,企左喺火車站唔知點算好。有個婆婆行過嚟關心我,佢聽到我同職員嘅對話,同我講左一堆唔知係意大利文定英文嘅野。我用左好耐時間,終於都明佢係想免費收留我,於是我哋兩個就感動到喺大堂度眼濕濕咁攬到實。但其實我心入面都十五十六,唔知跟唔跟佢番屋企好。

佢帶左我去附近嘅餐廳請我食lunch,介紹我俾啲伙記識,教我意粉食到最後要用面包抹乾淨隻碟啲汁、再飲杯紅酒先叫完成一餐。食完之後佢畫左張地圖俾我,話俾啲時間我考慮,如果我決定去佢屋企,就照住地圖搵佢。

雖然我都諗過各種恐怖嘅事....但係果晚我都係決定番去搵婆婆。佢知我黎左就即刻飛奔出黎接我,大大力啜完左臉就錫右臉,攬到我實!原來佢一早已經煮定晚餐等我黎!幾乎摷晒屋企啲野食餵我喺飯枱度眼濕濕咁話想像唔到有人陪佢食飯,因為佢係獨居長者,仔女搬走晒,老公又行先一步。

我哋好努力咁溝通,佢查字典俾我睇佢想講嘅字,我就google translate答番佢。之後佢俾我睇家庭相簿,帶我出露台賞月。我廢廢唔識開熱水沖涼,佢就行入嚟親自幫我校水,幫埋我洗頭我真係好廢!

第二朝佢做人肉鬧鐘morning call我,帶我去早餐店食croissant飲咖啡,又係介紹我俾伙記識。臨送我去火車站果陣,仲捉左我入超市話一定要買野食俾我隨身攜帶,我拒絕無效,最後帶走左啲餅同朱古力。我有問過點解佢要對我咁好,問過佢有冇擔心我會入屋打劫佢。佢話係緣份,見我咁細個又咁無助,所以好想幫我,成就左佢第一次收留人(我都係第一次俾人執番屋企)

佢對我好到好似自己粒孫咁,番到香港我寄左啲禮物俾佢,佢居然寄左handmade皮手袋俾我,我到依家都仲用緊。我同佢有書信來往。之後佢學識用email,我拍拖同畢業都有話佢知,有send相俾佢。

秘魯
喺機場外面孭住個大backpack等巴士,隔離果個人問我係咪想搭巴士入城,我答係。佢就話咁大件行李好難上車,話其實佢等緊老婆車佢入城,不如順路兜埋我。咁好啦我上左車,原來果日係佢老婆生日,佢哋邀請我夜晚去佢哋屋企參加生日party,話要帶我體驗本地style嘅party

去到佢哋屋企,佢哋啲親戚朋友都喺晒度,係咁塞野食同隊我飲pisco sour....呢隻係秘魯signature烈酒,有>40%酒精....佢哋圍左個大圈,由老婆開始領舞,之後換人入去跳...我就唔識飲酒跳舞嘅...但係咁多對充滿期待嘅雙眼望住我....我就唯有跳gangnam style同重口味,仲要俾人嗌encore唔知點解揀呢啲歌

英國
喺利物浦嘅hostel 識左個北愛爾蘭女仔,我哋分開去唔同城市玩幾日,然後我就飛咗過去搵佢玩。佢全家好nice咁招待我,又揸車帶我周圍玩左幾日

瑞士
佢黎香港旅行果陣我帶過佢飲茶,到我去瑞士果陣我搵番佢。本來想喺佢度留宿,但最後佢啲室友覺得唔方便,所以佢就帶左我周圍玩。我一落火車就見到佢同朋友,原來佢朋友識揸小型飛機,於是佢就請我飛咗一轉

西藏
拉薩啲hostel冇晒床位,正當我好徬徨無助之際,竟然俾我撞到之前嘅包車司傅!佢係咁打電話搵人收留我,免費車埋我過去安頓,仲叫老闆娘收平啲

我見到佢果一刻好感觸,他鄉遇故知,流晒眼水咁,佢即刻走左去買雪條俾我食
哇屌!無任何標示?
搵唔到廁所點算?

仲要好多都係踎廁
日本兩三次答問路同帶路,有個丫伯搶左我部相機去幫我影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞