有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
去都算,仲要落車,癲
都明,個時如果唔係同女友去都想搭uber係oakland兜一圈,但好似你咁落埋車買野真係唔敢,太多癲佬咁你見識到啲咩有趣野

做咩特登入ghetto
試過係瑞士,企係條街到搵緊地圖睇下hostel 點去
即時有2個人沖過嚟幫手

係比利時又係唔識路,有個阿叔帶埋我地去
嗰時連iphone 都未有,仲係用紙地圖
深水埗點同ghetto比
入ghetto係會死人喎
拘留所唔係景點嚟, 真係去探監
當時有朋友羈留緊
去四國坐車
然後車上好多人
有個伯伯坐係坐位到
見我企緊又拎緊一埋行李
然後幫我拎野
我想拎返自己拎都唔肯放手
到落車就俾返d野我
其實都有諗過不過佢個時啱啱host梗個內地女仔
第一次同女朋友去日本大板,去到搵唔到間民宿企左係間便利店睇手機,跟住有兩個日本人(男後生)踢住拖咁問我地咩事,點知英文日文雞同鴨講 最後比個地址佢地佢地帶我去到民宿 重點間民宿係佢地係沿路相反既方向
問路特登搵日本學生妹
認同 新一代識英文 唔通搵d呀叔咩
本身去旅行?
我之前去摩洛哥都係咁
幫我拎喼上樓梯
點知我個喼重到個呀叔仆咗一仆
同埋去到舊城區有個小妹妹帶路
拎喼同帶路喺摩洛哥通常都係呃tips
佢地幫完我之後 頭也不回咁走咗
搞到我好內疚

去到摩洛哥之後我又飛義大利
去到義大利完全冇人理我
突然覺得摩洛哥有啲local好有人情味(當然都有班好差)
去台北撞正歐聯決賽, 因為台灣人唔好足球成班人搵極都搵唔到酒吧有直播
最後求助酒店職員, 佢好好人幫我地打去十幾間酒吧問

係慕尼黑睇完波搭地鐵出中央車站, 因為室外燈光昏暗睇唔清售票機D介面, 排我後面個中佬幫我極速撳掣買飛 (錢我自己俾返)

大阪坐地鐵去難波, 係車廂睇緊路線圖有個阿婆走黎用簡單英文問我去邊
都係日本
我係摩洛哥就遇到 有人想帶路呃tips
自己google map行緊 諗住行小路出番去 順便睇下舊城區
之後有個廿頭係錦講google map no use 但明明我都仲navigate到
路就得一條 所以就一齊行
佢仲由一個人變多左有3個fd係後面
最後差唔多到 就問我要錢
我死唔比唔理佢 之後佢地係錦fk u fk u
嚇到呀叔差D以為比人捉去賣腎
即時拒絕佢哋帶路除咗佛U
又會等你一行
係咁後面話你行錯方向
有時比佢哋講到都會猶豫一下
最後發現班仆街真係指個反方向你行
通常佢地問我邊度嚟 我都答malaysia
以後扮唔識英文
驚答hong kong 佢地會以為我有錢人
正評你個user name 我都好鍾意before sunrise 諗住今年學定法文 遲啲去法國exchange
以前冇糖會比500yen你
08年係明洞
搵唔到巴士站去機場
越搵越急
突然有對男女大學生行埋黎問我乜事
跟住帶埋我去巴士站
最後仲一齊影相留念
去到機場仲要好晏
結果我老婆仲upgrade左去商務

12年係台灣
凌晨點幾兩點
搵極都搵唔到間酒店係邊
距離60米外有幾個男仔圍住垃圾桶食緊煙
突然行埋我度
心諗麻煩啦呢獲
原來佢地見我兜黎兜去
問我發生乜事
最後佢地又係帶埋我去酒店

呢兩件事如果係有google map既年代
相信發生唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞