有冇試過係外國受當地人幫助?

238 回覆
367 Like 4 Dislike
有次去奈良下面D郊區一日遊 順道試下鄉土料理
開頭同朋友打算朝早行個圈影相 中午食個lunch
下午兩三點走返奈良行下街撚下馬

間餐廳係無餐牌 只係寫是日推薦set 3000 / 5000 / 7000yen
我地叫最平個set 純粹諗住頹試個菜肉+白飯之類
點知原來所有食物都係現場慢慢煮

店主係一對老夫婦 知道我地係遊客 仲特登upgrade餸比我地食
最後餐飯食咗4-5粒鐘 食完已經天黑
其他日本客人已經離開 但店主一直留我地係鋪
原來佢地已經收鋪 順道車埋我地返奈良 (第一次旅行坐陌生人車
個距離係私家車都要駛一個鐘 仲帶埋我地入去睇鹿
成班白鴿眼睇人
好搞笑 啲人都唔知點答你
咁你過份啲既
自己唔食飯又要司機陪你一齊唔食
又諗起一個
以前同2個fd去日本玩, 3條仔
去買章魚燒一盒8粒食
然後個打工仔望左我地一眼, 果盒比左9粒我地3個人分
果下覺得日本人真係好親切, 人地打工仔都對遊客咁有心

不過諗返起有啲肉酸既, 3個人叫一盒
但係果時冇諗咁多, 只係又唔想食咁多, 兩盒食唔晒, 淨係想食幾粒咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞