[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (54) 我係最善良既艾爾迪亞人

1001 回覆
13 Like 7 Dislike
創哥將gabi畫到同sasha咁似紅眼大眼 又安排佢住sasha老豆間屋同食佢地煮既薯仔 又寫到佢同sasha一樣係神槍手 一槍一件
係咪想暗示如果gabi出生於帕島就會係好似sasha咁善良天真無邪
應該再下集
我知 作為觀眾冇憎過Gabi 應該話我好同情佢
只不過噉唔代表佢可以原諒,唔代表佢唔需要受罰
只有有對善、正義嘅追求先會有可能比人洗腦到有小粉紅嗰種狂熱Nationalism。冇呢個追求唔會對Nationalism有情緒,而只係純粹嘅自私個體
但噉唔代表只要喺意圖同行為當中,存在對善嘅追求嘅因素噉就情有可原
係你可能因出生同環境決定你嘅行為,但只要嗰個行為同你自己嘅belief符合而你又有control噉你就要為你嘅行為負責(capitabalism)
唔係話你抵死,唔係話因此懲罰你係perfectly moral
但係噉做係morally optimal 同 only moral option
因為如果唔係噉樣there is no other way—呢個世界唔需要講道德—所有人嘅行為都係因出生同環境決定
Compatibilism *
都係打錯自 compatibalism
似係
Sasha 一開始都唔係咁善良嫁
睇佢一開始未離開個森林時同佢老豆講嘅嘢
佢嘅轉變係喺佢出咗森林做訓練兵遇到同期同伴開始
屌 賈bitch幾時死呀
成套最難聽嘅說話都係賈bitch口中講出嚟
Sasha 一開始都唔係咁善良嫁
睇佢一開始未離開個森林時同佢老豆講嘅嘢

可唔可以講返係邊幾集,想重溫返
遲d你就知味道

仇恨連鎖,仲要係錯既教育下點會化解到
唔該哂巴打們上面既總結, 令我茅塞頓開
洗腦教育對於小朋友真係好大影響, 好期待法仔強硬D 出手阻止bitch, 喺閘口前問漢吉果個肥佬我記得前幾季出過, 好似係商人黎, 係俾漢吉佢地救過, 跟住就出現左艾倫死忠派, 三笠都有一位 fans
小粉紅賈bitch,如果無法仔,一唔夠人講肯定出左手殺人
支持Gabi又可以另開post ?
賈碧,漢吉,莎夏三個同時出場都幾難分,漫畫應該仲大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞