[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (54) 我係最善良既艾爾迪亞人

1001 回覆
13 Like 7 Dislike
個故事背景係現實一戰年代 個個帝國主義 民族主義上腦年代
果個年代真係好難溝通

現實都係世界大戰左兩次人類打到厭又發覺無得益先和平翻
加上全球化 互聯網等因素人類先開始互相尊重唔同文化唔再鳩打
aggar
仲要佢咁啱係一個細路
如果係14億人咁衝過黎
點樣坐低慢慢講
其實係老母關係教得萊就教得出賈
因為對依加嘅萊納黎講班戰士候補生就係佢生存落去嘅最後一根稻草
之前吞槍唔成都係因為諗起佢哋
小粉紅hang機
鋼巨在沉睡中甦醒都係靠兩位大叫萊納
但第四季睇左咁耐我都唔係好明點解佢咁重視班候補生
係因為佢地入世未深比較pure無咁多人性黑暗面定乜嘢原因
光頭教官先係帕島MVP
1.拯救左古利沙 令佢得以繼續完成使命
2.現任女王 東洋國王族 六大巨人都係佢學生
佢嚴苛既訓練方式令到104期成為堅忍耐勞同最出色既士兵
3.禪讓團長一職比艾爾文 無因為妒忌私人情感搞小動作
令調查兵團成立而黎第一次勝利 間接令帕島得救

睇隔離post今集巨人好似引起咗大陸人不滿 係咪因為咁所以漫畫網睇唔到上星期都仲睇到
石內卜慘D
至少艾撚老豆好人過哈利老豆

但就算係依家
咪一樣一大班宗教狂熱份子&極權國家
其實當年剛中學畢業的諫山創係點諗巨人呢個故事一早諗好故事架構同結局,細節同伏筆又多,多閒又玩吓對比同對稱,又有引用神話典故,又講咁多歷史政治哲學,都痴撚線嘅
因為佢將對以前自己果屆既戰士候補生既情感投射落法仔佢地到
第2集佢望住法仔佢地有幻覺以為自己見返貝仔 annie佢地
繼續鬧啦小粉紅又少樣好野睇
講緊不滿今集動畫定漫畫?
果然係悲劇角色雖然我對佢一啲同情都無
動畫

巨人引起終国人不滿?? 反了反了
https://lih.kg/2417680
動畫:小粉紅疑似不滿賈碧影射自己
恐佈平衡啫
呢集班支蛆一邊屌日本鬼子唔道歉,屌創哥右翼,一邊繼續睇巨人,犯賤到
我覺得有一部分的責任是佢自己咎由自取
明知自己能力不太高但又要逞強
最後搞到個悲劇愈來愈大唔怪自己怪邊個
Assault仲係10分
Hero又洗返上去10分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞