[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (54) 我係最善良既艾爾迪亞人

1001 回覆
13 Like 7 Dislike
屌,嗰縮圖食咗D位

我呢家先知條女嗰老豆係呢位
如果佢無講錯

依個shot真係靚仔到癲
都可以話係反戰意識+民主制度+恐怖平衡先令到而家比一百年前好
電子雞post都有劇透cls

[多圖]Ig有隻野對連登講電子雞好有睇法咁
https://lih.kg/2418335
劇透係邊 想睇
用邊個區都有人會示威架啦
#129 貼左漫畫圖
你唔覺得人物融入唔到背景咩
唔緊要 我backup咗
為左新生艾爾迪亞帝國,我早已將個人生死置之度外
珍,老母真係最大責任
一開始係單純想同老豆團聚,後來就泥足深陷返唔到轉頭
今集好睇, 講到個bitch 口啞啞, 但其實我對故事既政治形勢都仲好亂, 下面係我既睇法, 有錯請指出:

主角班人係咪想同牆外人搵和平既路, 同馬來既吉克合作, 其中提出以地鳴做威嚇手段去換取和平, 但當中調查兵團同艾倫既想法又有分歧, 艾倫自恃擁有始巨既能力一定會有人救, 就自把自為大鬧演講會食戰槌+捉獸巨

另一邊自從艾倫大鬧演講會之後, 馬來人就打算跟聯合軍一齊討伐帕島既主角們, 我咁理解有冇錯?
大勝利!!!
其實唔睇佢立場 佢真係好鬼得意
諫山創式幽默
調查兵團同艾倫有分歧冇錯
但‘艾倫自恃擁有始巨既能力一定會有人救, 就自把自為大鬧演講‘依part就唔啱,唔係咁簡單
艾倫依家嘅行為同諗法對動畫黨嚟講仍然係一個謎,所以你唔理解艾倫係正常,繼續睇落去就得,之後會講

至於最尾,並唔係因為艾倫大鬧完演講之後先令馬萊想聯合全世界打帕島
你要記得翻第5集演講嗰度,戴巴已經聯合緊全世界,同埋已經對帕島宣咗戰
暫時嘅情況係

吉克:自稱係復權派,有一個妙計能夠拯救柏島嘅艾族人,就係用地鳴威脅全世界唔敢侵略柏島,同時後者積極發展軍事同外交,喺各國發展出能對抗巨人嘅軍事實力前自立門戶。但期間要王血不斷繁衍後代,確保除時能夠發動地鳴。

伊蕾娜:吉克信徒

調查兵團:起初唔想犧牲女王,亦唔想用地鳴威脅全界加深仇恨,但一直揾唔到其他辦法。

義勇兵:盲目聽從伊蕾娜支笛,相信解決艾族人可以削弱馬萊實力,光復自己家鄉。

葉卡派:艾倫信徒,認為艾倫可以解放柏島。

艾倫:起初反對吉克計劃,因為唔想犧牲女,直到10個月前忽然間獨自潛入咗馬萊,並聲稱支持吉克計劃,柏島高層同調查兵團都唔清楚佢真正嘅立場。為咗爭取時間決定奇襲馬萊,殺晒班高層同摧毀軍港拖慢世界聯軍攻島嘅速度。

老女人:覬覦島上天然資源,亦想順便救返Mikasa呢個僅存嘅東洋王室血脈,希望柏島順利執行吉克計劃並且同佢嘅國家建立邦交。順利嘅話,佢可以揾返王室遺孤,獨佔柏島天然資源,咁就可以鞏固佢自己喺母國嘅政治地位。

馬萊高層:本來已經意識到柏島嘅始祖不再受不戰之約束縛,隨時可以發動地鳴。因為馬萊過往太多結怨,戴巴為咗令世界醒覺,決定順勢用一堆軍隊高層作餌引艾倫開戰,扮受害者順便團結全世界。
屌 由見到把斧頭已經眼濕濕
唔係好明點解吉克細個要背叛老豆 大個又變返復權派
而家咁同佢老豆原先計劃有咩分別
定之後會講佢真正motivation
之後會講
今集最尾一播片尾曲已經眼濕濕
佢不嬲都城府極深,連身邊出生入死嘅戰友都呃埋,冇人知佢諗咩。不過之後就會揭曉架喇,我估應該係呢季part 1最尾一兩集就會講佢真正嘅動機
當然有話啱定錯
就好似之前狗偷載武器同狗隻入救護車
戰爭中偽裝國際醫療團隊等等

老實講declaration of war後Gabi會咁激動其實情有可原
睇住朋友慘死同由細到大好熟又關心自己嘅大叔喺面前一瞬間就噉bang死咗
佢喺嗰個context殺釣喺飛船個士兵同Sasha其實係Justified

但之後利用人善心逃獄嗰吓要打死人已經過咗火
最後想殺善意對佢嘅平民嗰吓佢完完全全變成咗個不可原諒嘅惡魔
對佢嚟講柏島唔係人係惡魔,所以做乜都好喺佢眼中只不過係執行正義,呢個就係非人化嘅洗腦教育嘅威力。大家唔好誤會我想justify 佢嘅行為,我都覺得佢好乞人憎,我一直想講嘅係佢嘅行為唔可以單純歸因於佢本質壞就得,而係好多平常人只要喺佢嘅處境好有可能成為相同嘅人渣。如果大家一直諗住只不過係Gabi本身邪惡,就會忽略咗創哥本身想描繪洗腦教育扭曲人性嘅威力,事實上之後Gabi反省過之後大家會見到佢本質都係平凡人一個,只係周遭人同事將佢洗腦成小粉紅。當然佢嘅行為係基個人自由意志,係抵大家咁憎佢,只係唔想大家低估咗洗腦教育可以點塑造一個人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞