讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
呢個退原籍 好處係有藉口退中国籍
正負皮方面好多網軍 唔洗咁上心
logistics先易搵工呀
真,好似德國為例你想報aerospace但係civil底都會好輸蝕,入既機會率會好低
水電佬搵部機四圍吉下做檢查十分鐘都冇就收我三舊
仲要已經係街坊價
分分鐘好搵過做醫生
可以試下:
1) 相近學科 (好似下面講咁,我再諗下chem/bio --> lab tech, food tech
geog --> 天然資源相關嘅嘢, 雜bba --> hrm, accounting )
2) 可以研究到 PhD 博大學lecturer 位嘅嘢
(eg phy --> astronomy, astrophysics (呢樣應該好多真心愛物理嘅人會想讀), psy --> economics)
多條撚,得返mid-high level先係多啲
同香港教師一鳩樣
去到外國平均薪酬即刻降幾個grade
溝仔溝女永遠係最快移民嘅方法
不過事實係香港做工程係乞食

Industrial centre學既嘢 wfc
mech 轉 aviation 有冇得諗?似乎好相關
某程度上啱 但係bba 有好多種
information system, xx analytics 嗰啲可能有 cs 底,可以試下轉 cs ??
Social science
特別德國睇得好嚴。有人Computer eng grad,TUM個個tier嘅U唔收,原因係唔夠多CS科,低一個tier嘅U就收,但要上preparation course。

你諗下連咁類近嘅major都唔一定收,更何況唔同major/唔同field
申請美國 MSc 啦
彈性好多
bba 駁MSc in CS 都得
工程最大優勢就係技術移民無難度陸,bba果班就
我真係唔知 我再google下先
我真係唔知 我再google下先
其實德國自己算冇分tier。anyway我me底報Braunschweig 汽車佢吹到唔收所以報master真係要match返自己讀到既野。就算俾你好彩入到去驚你出唔返黎咋
其實德國自己算冇分tier。anyway我me底報Braunschweig 汽車佢吹到唔收所以報master真係要match返自己讀到既野。就算俾你好彩入到去驚你出唔返黎咋
認真一問 依家呢 會唔會有可能有
你要睇個間學校有冇講明要幾多 related嘅course然後自己逐cred計返,最好有65%以上related
咁通常一開始都係aim high揀TU9先架啦
不過我朋友最後入左間Hochschule。

其實我唔係幾分到Hochschule同Universität
外國藍領搵錢容易過白領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞