讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
有咩工種適合?

多謝你耐心回覆
教師人工真係幾低 通常靠另一半收入高
真係有心負出先捱到 尤其洗費高嘅州
好多家長見教師人工低都會樂意過時過節送gift card 俾老師
前提要搵到客自己做
打工都係判上判
去麥記學囉,一定比其他咖啡店會快啲掂到部機.之後再喺香港考張國際證書!
Smart👌
不嬲香港同世界反轉
香港IT乞食,出面大把人搶
金融就錢搵錢,出面無人要
Cafe in Canada?

https://dailyhive.com/vancouver/starbucks-closing-stores-canada

Starbucks is closing up to 300 stores in Canada by March
A spokesperson for Starbucks Canada has confirmed to Dished that the company will be closing up to 300 stores across the nation by the end of March as part of its next phase of store transformation.
要睇有冇開pre-master,唔係bridging course

歐陸既bridging course係比當地polytechnic/university of applied sciences相關degree畢業既人讀,用嚟銜接返傳統大學master
輸排名啫,課程夠hardcore已經夠做
搵班東歐/德國準時3+2(BSc+MSc)畢業既STEM撚去美帝PhD,分分鐘學科基礎好過9成美帝local candidate
have a second Bachelor degree lor, be a freshman 2.0
咁整咖啡有乜才華隨時可以轉行? 是但搵條友學一個月 乜都學得識
再講 就算係酒店 會所 沖咖啡個個都係炒散 你覺得幾有技術?
會計,IT,Medicine,electrical engineering 有冇可能一個月內學識? 就算你去做地盤 做一個月咪又係打雜
以前識一個廣州阿嬸佢開咖啡店,想問佢請唔請人,佢話一定要請local白鬼因為白人好鍾意買咖啡捉住人傾十分鐘天氣運動之類,你香港人英文好極都唔係local,最多請做白人咖啡師既助手,你識響杯咖啡畫條龍出黎都冇用
唉 上面班友講極都唔信 分分鐘係做呢行
ching係移左去外國?
移左,做過part time移民中介
佢地應該以為響外國住得耐就有
都唔知幾難同支那人印度人爭,支那權貴狗衝到d國家怕怕,一年比一年收緊移民
又計分制要確保你門專業係unexpendable,非白人搶手科,文科金融吹水科同咖啡師水喉裝修一定留比唔讀書既白人,廚房工廿年前就可以入到藉
跟住又英文水平,又年齡分,又專業試,又公會驗證,又工作經驗,又遍遠地區加分等等等等
好多人響外國十幾廿年之後先入到藉
所以BNO同其他近期既優惠係好特別,唔同其他情況
所以當初做咩讀
其實你自己都識講BNO同近期既優惠係好特別
唔同其他情況
咁你搬返十幾年前果套移民方法出黎講 係有咩實際作用?

人地樓主都講明自己唔係讀IT Account Medicine
你又走去搬返十幾年前果套出黎話讀呢啲專科先夠人爭 明明人地依家加拿大英國已經中門大開

同埋廣州阿嬸講既野 就係你對咖啡既認識?利申我自己去過愛爾蘭做咖啡師 完全無你講既情況 舉個例 加拿大亦有出名既咖啡豆供應商Hatch係由香港人係當地做roastery

樓上有位巴打仲好笑 炒散一個月就話識沖咖啡
將咖啡停留係果個層次都真係討論唔到落去
麥當勞整burger既又叫廚師
米芝連煮野食既又叫廚師

利申本科係醫護 但認為做咖啡師係外國比做醫護更易搵到食 起碼個牌唔洗重新考過 落地就可以落手做
外國咁缺護士,易搵食都合理既
其他HCP就難講,好似澳洲醫生咁供過於求就慘啦
https://insightplus.mja.com.au/2019/14/a-students-eye-view-of-the-training-crisis/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞