讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
笑死 知唔知自己講緊咩?
一直都討論緊學一門藍領既手藝
然後有人彈出黎話沖咖啡洗撚學
我先解釋點解沖咖啡係要學

然後你又同會計 IT medicine黎比
樓主就係唔係讀呢堆野
先要學一樣藍領技術

我既內容從來無講過barista比唔比得上你講果堆行業
唔好衝出黎柒啦 on99
再者冇first hon唔洗諗...u of Toronto 寫著要a-in average...我諗其他u 都唔會易好多..
沖咖啡連同整水喉,裝修,地盤都冇得比
講移民
咖啡師既吃香程度唔會比整水喉裝修地盤差
Working holiday基本上係一定搵到工
講緊既係有經驗有證書既精品咖啡師
唔係starfucks pacific果堆商業咖啡
呢個你自己個人研究, 你覺得係就係啦咁
但希望其他人唔會被誤導, 求安心去問吓專業移民中介
但其實所有社會都需要
男水電木工,女美容整餅
世界級名校入得去果堆本身正職做兒子
我報左CIC 同職工盟 希望有回音
吹水科唔要外國人, 留比白人, 冇人夠白人吹水叻
藍領唔係睇高唔高尚架喎

你班友不如search下藍領點解叫藍領先
真入去只係要個名
其實唔怕辛苦既話
乞食科可以試下考牌做藍領
始終外國藍領人工>>>白領(專科除外)
之前有個唔知新西蘭定澳洲做左幾年水喉工
儲左幾年錢就1x歲就成功上車
你不如自己上網做多啲research先出黎講啦
係都要係到引戰 又唔係果一個行業既專家 就業生態&career path都唔知就衝出黎發表偉論

知唔知移民台灣 如果係香港係讀文科 做related既文化工作 係可以申請技術移民?
你無睇錯呀 係文科 香港人最唔重視既科目 去到外國係可以好吃香

同樣係香港少人留意既精品咖啡
去到歐洲係可以係一門專業

世界好大 唔係淨係得果堆乜野medicine engine IT Account
臭矮仔
我已經做左呢個研究十幾年, 亦冇響香港十幾年
civil eng係英國算唔算乞食?
lm睇乞食科vs專科
前排台灣先話收香港金融人都唔收唔收IT人
Logistics係大學都係engine
香港個環境同國際調轉

1)人地睇重專科 亦好缺人
外國好睇重專科 亦好需要呢類人

2)政府口中既 IT狗 工程狗 黑醫護 黃屍律師 全部好吃香 老師都有
香港唔睇重呢類專科 政府針對既正正就係呢啲專科

3)相反金融界真係冇人收
相反既係 外國唔收香港睇重既行業
Same 讀緊BBA 2022年中先grad
加拿大個plan去到2023年2月
到時都仲未儲夠錢過去生活
屋企有經濟困難幫唔到手
原來係咁真係唔知
因為香港歸類做B BA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞