讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
講真,係香港讀乞食科最易搵錢係做政府。而加做唔到政府,想移民又發現自己根本唔係呢個世界要既人材。

有冇巴絲可以比d意見幫我重刷
話明乞食科...
當然乞食啦...
學一樣藍領既技能
整水喉、沖咖啡、裝修、地盤
Etc
啱呀 搵門技能
整嘢食,維修汽車
好多嘢可以學
博到中學研究位嘅可能仲有得救
打錯字 係大學
以前讀工商管理 BBA,去到外國搵工都幾大鑊
讀香港top嗰幾間 可以好易去讀master
留左水喉班名,希望有位
想沖著咖啡先再自己係平租既地方開番間cafe
而家就係讀緊乞食科
雖然就grad但真係冇動力 咩asm都唔想做
想快啲走重新開始
完全同感

我都讀緊乞食科,下年先grad,但一諗到就算grad完都係冇用,就好想quit咗佢,快啲走去外國重新開始

學啲藍領skill又好乜都好,點都有用過個乞食科degree
你讀乜野科?
香港個環境同國際調轉
人地睇重專科 亦好缺人
政府口中既 IT狗 工程狗 黑醫護 黃屍律師 全部好吃香 老師都有
相反金融界真係冇人收
搵錢 投資移民
歐洲好多國家唔接受學士畢業嘅申請碩士唔同專業,再top嘅學士背景都唔俾
過外國做政府
人地都係金融地產搵得多d架喎全球通病黎
通常有bridge course讀
但其實乞食科好少純乞食 總有啲抆車邊相關嘅科可以讀
Sosci>hr
Pure sci>food/environment/mechanic嘢等等
移唔到民嘅意思係入唔到skilled immigrants嘅scheme姐?
有資格再去搵工應該唔難 即係譬如bno visa
衰衰哋都係國際金融中心做過金融 賣過貴價房地產
瑞典冇
荷蘭 德國 都好似有
但荷蘭德國入籍要退原籍 很多人都因此detered
其實睇學校,英國頭十名最搵錢科目記得第一名係商科,不過要係Oxford u畢業嘅商
唔係呀,有fd讀哲學去左外國進修,佢話香港無得讀佢揀果科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞