讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
好老實入到依啲Phd program嘅話,唔駛靠救生艇都世界任我行㗎喇......
嘩 的確好難搞
考英文試,入住 Express entry pool 博奇蹟先啦
(想知香港人綠卡抽獎行情點?)
的確要開 post 慢慢拆
外國教中文 as second language 我估都 prefer 支那人
台灣有冇得諗?
其實係 even連技術移民比較難嘅美帝 只要你喺歐美一個好嘅Phd program 跟到好老細出到好文 再Place到去美帝Uni 到做ap 要申請綠卡都好簡單 所以用Phd移民係絕對有可能 但大前提係有冇料入到
可能我太mean,但廿幾三十歲人,想移民但移唔到,仲賴係因為自己讀乞食科都幾柒下。人地國家鬼理你讀咩科咩,係睇你係咪人地需要嘅人才啊嘛。
係.. 其實我都想講
關你讀唔讀乞食科咩事.
你有料自然搵到路去移民
冇料我俾你讀專業科目又點, 你估拎個DEGREE 人地就俾你移民咩
又真係STEM, 一路以為經濟學係商科
但STEM 呢個term超闊
以下係美國國土安全部認可既STEM LIST
https://www.ice.gov/sites/default/files/documents/Document/2016/stem-list.pdf
Econ係,Psy 都係, 連Animal Health同園藝都係
所有科都可以用科學既方法去論證,咁就會牽涉到統計學
Animal Health ,園藝又好可能牽涉到生物,學藥物學等等
冇睇到係講Phd,以為講master
我諗絕大部份科讀到Phd都唔會去到乞食
起碼可以行下科研路線
唔係咁既意思....我都有份講phd
但我地提phd既原因唔係ff自己入到而係psy既學生都想試下有冇途徑讀上去做psychologist 但本來香港/澳洲 master就註冊到冊 但英美加要phd所以先會講下姐
如果你有睇我reply 你都見我講明入到都唔會讀得掂
拋到黎講都係傾下 同睇下其他巴抗有冇嗱轉科既建議姐

唔好太敏感
香港讀psy undergrad都唔會掂到你講既呢堆野....
讀到phd就唔洗愁啦....
通常笑人loser 嘅人先係 loser
blocked
我唔覺 唔同科出路可以爭好遠
社科畢業生,而家係日本讀緊專門學校叫做有個渠道走佬
專科科最好既地方你可以直接考當地專業試走人
條路直好多
點解會過左去做既
同埋你日文n1?
我唔係好成功,但都叫係外國讀緊PhD。

我唔係話移唔到民/唔移民嘅都係loser,而係笑緊有依套賴地硬mindset嘅嘢,如果你感到受冒犯,咁......我都無辦法。你都block咗我喇,我仲可以講咩。
本身自己有興趣讀,19年後見香港唔對路就積極申請,因為武肺delay左一年,今年臨閂關前衝左去
自學N1,日本讀專門學校基本上要N2或以上水平,不過由於收生不足,基本上你畀得起錢同達佢個標準都會收
係直接好多, 但從合資格既比例上其實同你乞食科分分鐘唔差得遠

我意思係讀乞食科又符合資格移民既人比例, 分分鐘同非乞食科差唔多
都係得TOP果班人有資格
我知專科唔專科出路差好遠,問題係﹐非專科出身就=乞食=移唔到民都係因為我讀個科?咁講唔通。
你老母就下躝
所以咪傾點讀上去lor
雖然講講下拉左去phd....
但你睇番上文下理 我地並唔係ff 自己入到phd program...
我係無追post嘅,如果誤會咗嘅唔好意思
留名uk pwp 好似重make sense,但冇bno
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞