讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
唔係有嗰啲車牌就得嘅呢咩
咁爽?
第一炮讀咩?
認真難搞 值得另外開 post 討論
一樣 唔想搵工想快啲reset
細佬我真係唔多識 但我想講mccafe都有拉花 你覺得有幾專業?
你可以話mccafe個D係是9但 但問心 拉個花有幾個難度? 裝修佬拉電線都不如啦
首先BNO唔限職業
另外你年紀幾大, 後生就最好去澳/加讀番個響職業技能list上面既degree
我都係睇咗荷蘭 另一個巴打可能喺瑞典 有唔同名
但係有心(有錢有時間)讀 top u轉field應該唔難
個人感覺
Psychologists呢D職業英文唔係Native/接近Native都幾難搵工
一係就行學術路線
https://www.kth.se/student/kurser/program/KUIUT-20201.pdf?l=en

感覺好似怪怪地
兩年120 credits冇master拎,curriculum似用嚟求職用
唉 點說服個讀完五年教育學位嘅frd做藍領...
人地話難負荷三轉
咁放棄
三轉可以揀最差既學校入面搵人請槍, 輕鬆
理論上移民局係唔睇你成績
睇完覺得樓上對乞食科定義好廣泛
根本好多科目外國撈得好好只係香港underpaid
或者讀數全球通用嗰啲都叫猛車邊轉做其他都得
我覺得真。乞食係嗰啲用母語只能係香港生存
或者就算外國讀呢啲科都係乞食例如
亞洲/中日韓香港語言文化研究,bba,Psycho,新聞廣告pr,社工呢啲
識有D印度人讀D鬼祟學校, 響市中心幾層果D垃圾學校都比佢入到澳洲藉, 而且英文唔夠分
不過咁, 長期以來我地都知印度人入藉係易過中國人, 依家就唔知係唔係真係將支那人同香港人分開
其實就算你當讀工程果D, 如果冇專業資格其實對移民有咩幫助?
唔係一樣冇用?
文科生(好似我)嘅睇法會係
讀工程有bachelor至少可以考牌 咁你起碼有個底
讀文科 尤其係用中文為主
又無牌考英文又唔掂難好多
好似讀新聞 本來就以本地廣東話市場為主
如果轉寫英文新聞會好難 人地唔會請母語非英語系嘅人
或者讀社工如果要處理糾紛 疏導情緒同人deep talk
人地唔會請個非本地人處理
英國都唔一定要有牌,公司無都會幫你去搞,前題係你要有佢哋要既技術or經驗歐洲大把人無考牌,美國我嗰行都唔洗,其他就唔知啦
上面有巴打搵咗歐洲資料俾大家
更何況 你渣咪去渣啲貴啲嘅u 去乜鬼歐洲
graphic design 好似可以去加拿大
但其實有牌既人真係好少
D唔係讀所謂乞食科, 但又考唔到牌既咪又係大有人在
其實讀文科
想移民都係大撚獲

通常都係要去當地報個second degree/master洗底架啦

去度報second degree/master都係報得精啲
唔好又報番乞食科
因為本身多專科。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞